Een nieuwe benadering voor welzijn en geluk

Stress? Druk? Spanning? Te veel, te vaak, te lang? Wil je weten waarom je er zo’n last van hebt en hoe je dat kunt veranderen? Misschien is een neuro-sensitieve mindfulness training dan iets voor jou.

In onze huidige maatschappij met haar vele prikkels, hoge verwachtingen, snelle tempo en eindeloze to-dolijsten voel je je soms behoorlijk ontregeld. Alsof je eigenlijk niet meer echt jezelf bent. Eerder een holografische lege, of juist overvolle, versie die het altijd druk heeft en constant gehaast door het leven raast. ‘Hoe gaat het met je?’ ‘Ja, druk!’ Alsof dat is wat jou wezenlijk mens maakt …

Als je het altijd druk hebt, je leeg voelt, of juist overloopt, dan is de kans groot dat je last hebt van een ontregeld autonoom zenuwstelstel. Eentje die altijd ‘aan’ staat, op z’n hoede is en vergeten is hoe ‘ontspannen’ ook al weer moet.

Een neuro-sensitieve mindfulness training gaat uit van de werking van ons brein en autonome zenuwstelsel. En gebruikt mindfulness om te ervaren hoe die werking precies voelt. En hoe je vervolgens van daaruit zelf je gedachten, emoties en lichaam weer in een kalmere modus kunt zetten.

Anja: ‘Dit programma is vorig jaar ontwikkeld en ik behoor tot de eerste lichting trainers die hierin zijn opgeleid. Sinds 2017 ben ik mindfulness trainer en coach en in alle jaren van onderzoek en ontwikkeling is dit één van de meest effectieve en zachte benaderingen die ik tot nu toe ben tegengekomen.

De officiële naam van het programma is Trauma-Sensitieve Mindfulness Training®, maar veel mensen schrikken wat van het woord ‘trauma’. ‘Trauma? Nee, da’s dan niets voor mij. Ik heb niets verschrikkelijks meegemaakt. Ik heb geen trauma.’

Maar hier betekent het niets anders dan een ervaring die wij als overweldigend beleven en op dat moment niet kunnen verwerken. Bijvoorbeeld:

  • je kreeg te veel te snel van iets
  • je kreeg te lang te veel van iets
  • je kreeg te lang niet genoeg van iets
  • je had niet de macht of de keuzevrijheid om er iets aan te doen
  • je beschikte niet over dat wat nodig was om ermee om te gaan
  • je kon of mocht je natuurlijke beschermende instincten, intuïties en reacties op iets niet volgen
  • je kreeg niet genoeg tijd, ruimte of toestemming om iets te verwerken

Voor ons lichaam en brein maakt het niet uit hoe we het noemen. Ze reageren gewoon zoals ze ‘geprogrammeerd’ zijn. Vaak hebben we het zelf niet door als dat gebeurt. We hebben steeds een knoop in onze maag, zijn gehaast of opgejaagd, hebben last van uitstelgedrag, ons hoofd lijkt gevuld met mist, of het lukt ons niet om te ontspannen.

Of we zijn snel geïrriteerd, humeurig, hebben een kort lontje, slapen slecht, kunnen moeilijk stilzitten, of er komt juist helemaal niets uit onze handen.

In de training krijg je kennis en oefeningen waarmee je een soort EHBO-kit krijgt met eerste hulp bij chagrijn, onrust, angst, overweldiging of stress. Ook leer je een andere kijk op ‘spanning’, ‘verkramptheid’ en ‘niet-voelen’.

In plaats van het te bestempelen als ‘fout’, of als iets wat anders zou moeten zijn, ga je inzien dat we er juist respect voor moeten hebben. En je maakt kennis met het weldadige effect van een kalm autonoom zenuwstelsel. Op je lichaam, stemming, gedachtewereld en welzijn.’

Op 23 en 25 maart starten er weer 2 Trauma-Sensitieve Mindfulness Trainingen®. De eerste online, de tweede op locatie in Groningen.

Kijk op mindfulness op maat voor meer informatie, ervaringen van anderen of vraag een vrijblijvend informatiegesprek aan. De training is ook geschikt voor professionals.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties