Studentenorganisaties en ook onderwijsminister Dijkgraaf willen het bsa verlagen. Slecht plan, vindt columnist Bauke van der Kooij. Want zonder het bsa is er veel meer stress.
Het bsa ligt al een tijdje onder vuur. Het is te streng en moet omlaag, vinden critici. De reden is nobel. Het zou de prestatiedruk verlagen en (daarmee) de mentale gezondheid van studenten verbeteren.
Veelal wordt het argument gebruikt dat het bsa de universiteit beschermt tegen de ‘zwakke student’. Maar wat niet vergeten moet worden, is dat de norm de student ook tegen zichzelf beschermt.
Als het je onder normale omstandigheden (want als er iets is, kun je uitstel vragen) niet lukt om in het eerste jaar 45 studiepunten te halen, moet je jezelf de vraag stellen of de studie wel bij jou past.
Het eerste jaar is vaak nog niet zo lastig en is een basis voor de komende jaren. Als het eerste jaar al zo veel prestatiedruk oplevert en al zo veel stress geeft, is het soms goed om een keihard ‘nee’ te horen vanuit de universiteit.
Misschien heb je dan de verkeerde studie gekozen, of past studeren gewoon niet bij je. Prima! Dit toegeven is niet makkelijk, maar jezelf door je studie heen worstelen, gaat je mentale gezondheid waarschijnlijk veel meer schaden dan na een jaar het deksel op de neus krijgen.
Altijd 120 procent moeten geven voor dat ene papiertje, is dat het wel waard?
Altijd 120 procent moeten geven voor dat ene papiertje, is dat het wel waard? Ja, de bsa-norm geeft stress. Maar geen bsa-norm geeft ook stress. Je krijgt studenten op een opleiding die er misschien helemaal niet passen en jarenlang stress hebben.
Als het je niet lukt, ben je niet meteen een rotte appel in een mooie fruitmand. Misschien ben je meer een gevulde koek in een groentewinkel: niks mis mee, maar gewoon niet op de juiste plek.
De universiteit hoeft geen elitair clubje te worden, maar ook hoeft niet iedereen koste wat het kost door de opleiding gesleept te worden. Studenten met een uitgesteld bsa vallen later alsnog vaker uit en halen bovendien in latere jaren gemiddeld minder punten.
Zie de bsa-norm als een apk voor je auto. Als je een auto hebt die niet door de keuring komt, dan is dat jammer. Maar je wilt niet rijden in een auto die gebreken vertoont en midden op de snelweg opeens de geest geeft.
Nee, mensen zijn geen auto’s en ook geen gevulde koeken. Mensen ervaren stress, druk en hebben gevoelens en het stressvolle studentenbestaan kan daar een negatieve invloed op hebben. Maar soms is een ‘nee’ het beste dat je kunt horen.
BAUKE VAN DER KOOIJ