De Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) gaat voorlopig niet verder met het experiment voor een ‘slimmer’ academisch jaar.
De RUG doet mee met een landelijk proef om te experimenteren met een andere indeling van het academisch jaar. In Nederland duurt dat jaar zes weken langer dan in het buitenland. Ook zijn er meer tentamenweken. Dat leidt tot stress en vermoeidheid onder studenten en docenten. Het experiment loopt nog twee jaar.
Vijf faculteiten – economie en bedrijfskunde, letteren, science and engineering, ruimtelijke wetenschappen en wijsbegeerte – kwamen elk met hun eigen pilots, die ook op verschillende momenten begonnen.
Kortere blokken
FEB was een van de eerste faculteiten die van start ging. De faculteit werkte bij de bachelor econometrics and operation research met kortere blokken. Er werd een studieweek ingepland voor de tentamens. Ook waren er maar twee hertentamenperiodes.
De eerste reacties vorig jaar waren positief. ‘Maar in de praktijk bleek het lastig dat docenten moesten werken met twee verschillende academische jaarindelingen binnen dezelfde faculteit’, laat een woordvoerder weten. ‘Een belasting die niet opwoog tegen de meerwaarde, zeker omdat er al veel waardevolle data is verzameld.’
Rest van het land
Op dit moment worden de resultaten geëvalueerd. Daarbij kijkt de RUG niet alleen naar de eigen ervaringen, maar ook naar andere universiteiten. ‘Op basis daarvan wordt een advies opgesteld’, zegt RUG-woordvoerder Elies Wempe-Kouwenhoven.
Daarin staan dan voorstellen voor uniforme start- en einddata. Faculteiten moeten echter ruimte houden om bijvoorbeeld herkansingen op eigen momenten in te plannen.