Ecologen RUG: Liefdesdrama bij bonte vliegenvangers

Promovendus Koosje Lamers bezig met het onderzoek. Foto: RUG

Geen Valentijnsdag voor vrouwtjesvogel

Ecologen RUG: Liefdesdrama bij bonte vliegenvangers

Vrouwtjeszangvogels hebben het niet gemakkelijk in de liefde. Bij sommige soorten, zoals de bonte vliegenvanger, probeert het mannetje als hij eenmaal een partner heeft nog een extra vrouwtje aan de haak te slaan.
14 februari om 11:27 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
februari 14 at 11:27 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Door Rob Siebelink

14 februari om 11:27 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar photo

By Rob Siebelink

februari 14 at 11:27 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Rob Siebelink

Hoofdredacteur Volledig bio Editor-in-chief Full bio

Er zijn meer mannetjesvogels die er een tweede relatie op nahouden. Maar altijd werd er vanuit gegaan dat het eerste vrouwtje daar niet onder lijdt, omdat de mannetjes vooral werken voor hun eerste broedsel.

Maar dat blijkt toch niet het geval, concluderen promovendus Koosje Lamers en hoogleraar Christiaan Both van de RUG. Vrouwtjes die een man delen met een andere vrouwtje, overleven minder goed en de kans dat zij overlijden in het vroege voorjaar is groter.

Monogaam

De beide ecologen bestudeerden twaalf jaar lang een grote populatie bonte vliegenvangers die in Drenthe in nestkasten broedt. Het overgrote deel is monogaam, maar sommige mannetjes houden er meerdere vrouwtjes op na.

Die mannetjes trekken erop uit als het vrouwtje zit te broeden, en leggen het dan bij een andere nestkast aan bij een tweede vrouwtje. Lamers en Both constateerden dat vooral vrouwtjes die relatief vroeg eieren leggen, vaker hun mannetje met een tweede vrouw moeten delen.

Vroeger broeden

In een experiment verplaatsten de onderzoekers Nederlandse vliegenvangervrouwtjes naar Zweden; die broeden daar vroeger dan in Nederland. De mannetjes waarmee deze vrouwtjes een koppeltje vormden, gingen ook vaker de hort op om een tweede vrouwtje te vinden.

Vroeg broeden kan er toe leiden dat een vrouwtje haar mannetje moet delen, met behoorlijk negatieve gevolgen. ‘Niet zozeer voor haar jongen, maar vooral voor haarzelf’, zegt Koosje Lamers.

Overleven

In het onderzoek, recentelijk gepubliceerd in het Journal of Avian Biology, beschrijven de onderzoekers dat het aantal jongen dat het eerste jaar overleeft niet afhankelijk is van een al dan niet monogame vader. Maar de vrouwtjes hadden het wel moeilijker. De vrouwtjes die een man deelden, overleefden minder vaak tot het volgende jaar.

Lamers en Both vermoeden dat een vrouwtje wel degelijk minder hulp ontvangt van haar man als hij er een tweede relatie op nahoudt. Ze neemt waarschijnlijk een groter deel van de zorg voor de jongen op zich, en dat gaat ten koste van haar eigen gezondheid en toekomst.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties