De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) moet per direct stoppen met het gebruik van een algoritme om mogelijke fraudeurs op te sporen. In plaats daarvan moet men willekeurige steekproeven gebruiken.
Dit besloot onderwijsminister Robbert Dijkgraaf (D66) vrijdag, nadat NOS op 3, Investico en het Hoger Onderwijs Persbureau hun onderzoek publiceerden waaruit blijkt dat studenten met een migratieachtergrond opvallend vaak worden beschuldigd van fraude.
Dijkgraaf noemde de bevindingen van de journalistieke media in een debat in de Tweede Kamer een ‘verontrustend signaal’. Hij wil een grondig onderzoek naar de fraudecontrole van DUO en ondertussen overstappen op willekeurige steekproeven.
Duizend studenten
DUO werkt sinds 2011 met een algoritme om mogelijke fraude op te sporen. Daarbij wordt gezocht naar mensen die een uitwonendenbeurs ontvangen van 439,20 euro per maand, terwijl ze mogelijk nog steeds thuis wonen. Het fraudeteam van DUO bezoekt jaarlijks zo’n duizend studenten om na te gaan of ze daadwerkelijk op zichzelf wonen.
Thuiswonende studenten hebben recht op een stuk minder: 110,30 euro per maand. Blijkt een student niet op het ingeschreven adres te wonen, maar nog thuis, dan moet het teveel ontvangen bedrag volledig terugbetaald worden, plus een boete van veertig procent.
Volgens het onderzoek dat vorige week naar buiten kwam, bezoekt het fraudeteam opvallend vaak studenten met een migratieachtergrond. Zo werkten aan het onderzoek dertig advocaten mee die in de afgelopen tien jaar 376 studenten bijstonden. Van die studenten had 97 procent een migratieachtergrond.