Waarom is mijn prullenbak een vrouw?

Genderdebat op de dames-wc’s

Waarom is mijn prullenbak een vrouw?

Het genderdebat aan de RUG concentreert zich momenteel op de prullenbakken in de damestoiletten in het Harmoniegebouw. Steekt de graffiti in de wc’s de gek aan met seksegebonden taalgebruik? Of is de vandaal echt pissig?
14 oktober om 12:28 uur.
Laatst gewijzigd op 24 mei 2021
om 17:09 uur.
oktober 14 at 12:28 PM.
Last modified on mei 24, 2021
at 17:09 PM.

Als de graffiti in de wc’s weergeeft waar RUG-studenten zich het meest druk om maken, dan is het gekras in het Harmoniegebouw een teken aan de wand: noem een prullenbak alsjeblieft geen ‘ladybin’.

Het concept van gender toepassen op een prullenbak lijkt misschien een onbelangrijke kwestie. Maar omdat veel mensen nogal gepassioneerd zijn over het onderwerp gender, plaatsten wij een foto van de graffiti in de toiletten op Instagram en vroegen jullie naar je onderbuikgevoelens, wetenschappelijke uittreksels en politiek incorrecte meningen.

Een van onze volgers zei het als volgt: ‘Waarom moet een levenloos ding überhaupt een gender hebben?’ RUG-wetenschappers zijn hierover verdeeld. Het kan verhelderend werken, denken sommigen. Door de prullenbak een ‘ladybin’ te noemen, begrijpen mensen dat die alleen voor maandverband en tampons gebruikt mag worden. Zoals iemand anders schreef: ‘Het heet een ladybin omdat mensen met een penis hem niet gebruiken.’

Het klopt dat alleen mensen met vrouwelijke voortplantingsorganen menstrueren. Maar een andere volger op Instagram kwam met het volgende goede punt: vrouwen zijn niet de enige mensen die ongesteld zijn of maandverband gebruiken. Door het een ‘ladybin’ te noemen worden transgender mensen uitgesloten.

Anderen vinden dat het, los van de vraag of je mensen uitsluit met deze term, onnodig is om een geslacht toe te kennen aan een prullenbak. ‘Het is gewoon een prullenbak voor maandverband’, zei een volger. Weer iemand anders stelde voor niet moeilijk te doen en het gewoon een prullenbak te noemen.

Een aantal lezers stelde een alternatieve naam voor: de hygiënebak. Goed idee? Het blijkt ontzettend moeilijk te zijn om de juiste naam te vinden voor een prullenbak. Als je het fout doet, raken mensen alleen maar in de war. Een volger dacht dat een ‘ladybin’ een soort chemobak was.

Er waren ook mensen die de hele discussie zat zijn. ‘Waarom houdt die criticaster zich niet met échte problemen bezig terwijl ze zit te plassen’, spotte een volger, terwijl iemand anders aangaf klaar te zijn met dat ‘gedram’. We zijn een stad van de wetenschap tenslotte, en we hebben wel belangrijkere dingen te doen terwijl we op de wc zitten!

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties