DigiD-bende voor de rechter

Voor de rechtbank in Assen staan zeven mensen terecht die worden verdacht van fraude met gestolen DigiD-gegevens. Ze stalen volgens het OM de inlogcodes van zo’n vierhonderd Groningse studenten en streken vervolgens zorg- en huurtoeslag op.
Door Christien Boomsma

Leiders van de bende zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) een vader (53) en diens zoon (27) uit Groningen. Zij ronselden Roemenen, die ze naar Nederland haalden, om een bankrekening te openen. Pasjes en pincodes moesten ze vervolgens inleveren, waarna ze weer terugkeerden naar Roemenië, meldt Dagblad van het Noorden.

Ondertussen regelden ze dat twee anderen – een Veendammer en diens vrouw met lopers –  de postbussen leeghaalden van de bewoners van studentenflats.

Voor deze studenten – in veel gevallen internationals – was vooraf een nieuwe DigiD-code aangevraagd. Buitenlandse studenten waren vooral interessant, omdat die vaak hun adreswijzigingen niet doorgeven bij de gemeente of hun BSN niet deactiveren als ze verhuizen. De BSN-nummers werden verzameld door een medewerker van de Belastingdienst.

Witwassen

De fraude werd gepleegd van maart 2012 tot en met november 2013. De studentenflats aan de Esdoornlaan, Eendrachtskade, Duindoornstraat en Van Heemskerckstraat waren het belangrijkste doelwit. Ook studentenhuizen aan de Kornoeljestraat en het Winschoterdiep kregen met de fraude te maken.

De zaak kwam aan het rollen nadat de International Servicedesk van de RUG steeds vaker meldingen kreeg van internationals die slachtoffer waren geworden van fraude. Zij waarschuwde politie en gemeente.

De eerste verdachten konden worden opgepakt toen een bewoner van een studentenflat aan de Eendrachtskade de verdachten zag rondhangen bij de flat en ze herkende.

Lees eerdere berichten over de DigiD-fraude:

Medewerker Belastingdienst aangehouden

Digi-D-verdachten voor de rechter

Digi-D-fraude kan zo weer gebeuren

Aanhoudingen na identiteitsdiefstal

 

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties