Bezetting RUG-gebouw beëindigd, demonstranten terug naar tentenkamp

Een pro-Palestinabetoging in de binnenstad van Groningen is woensdag aan het eind van de middag uit de hand gelopen. Demonstranten hebben een paar uur een RUG-gebouw aan de Boteringestraat bezet. De politie was met getrokken wapenstok in groten getale aanwezig.

Rond 7 uur ‘s avonds verlieten de bezetters het pand Oude Boteringestraat 23 nadat de politie zich toegang had verschaft. De demonstranten werden gevorderd het pand te verlaten, wat ze na verloop van tijd deden.

In de Oude Boteringe hadden zich op dat moment enkele honderden demonstranten verzameld, die door een kordon van agenten werden weggehouden van de ingang van het pand. Er werd ook met rookbommen gegooid. De betogers werden opgeroepen om hun gezicht te bedekken, omdat de politie filmopnames maakte.

Aan de gevel werd een groot spandoek opgehangen met de tekst: RUG RUG you can’t hide we charge you with genocide. Dat werd door de politie later weer verwijderd.

Aanhouding

Er werden twee mensen aangehouden, het is nog onduidelijk waarom (zie video hieronder). Enkele mensen zijn volgens de demonstranten gewond geraakt toen de politie met wapenstok optrad. Vanuit het nabij gelegen tentenkamp op het Harmonieplein renden demonstranten met verbanddozen naar de Boteringestraat.

Gebouwen van de RUG in de binnenstad, zoals de UB en de Harmonie, werden uit voorzorg gesloten. Mensen kunnen wel naar buiten maar niet naar binnen.

Burgemeester Koen Schuiling, die maandag nog op bezoek was in het tentenkamp, heeft steeds gezegd dat hij niet zal optreden zolang de betogers vreedzaam demonstreren. Het is de vraag wat de driehoek (burgemeester, politie en het OM) nu gaat doen.

De bezetting is ten einde, de demonstranten gaan terug naar het tentenkamp op het Harmonieplein.

Engels

41 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

41 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties