De wereld veroveren met een app
Doubler. Hoe werkt dat?
Je downloadt de app en meldt je aan, waarna je enkele interesses invult en via Facebook enkele foto’s selecteert. Dan nodig je een kennis, vriend of familielid uit met wie je een koppel vormt.
Als dat gelukt is, swipe je je een ongeluk totdat je een ander leuk, grappig of mooi koppel tegenkomt. Bij de confrontatie met een wenselijk duo like je hen, ofwel: swipe naar rechts.
Jouw wederhelft ontvangt hiervan een melding. Als zowel jouw partner, als de twee mensen van het andere duo geliked hebben, dan opent een groepsgesprek en kan het chatten beginnen.
De insteek is het aangaan van een avontuur. Je kunt het zien als een dating app, maar dan niet één op één, maar twee op twee. De eerste wederzijdse likes hebben inmiddels plaatsgevonden.
De app is gratis te downloaden in de Appstore. De Androidversie verschijnt binnenkort.
Hij is nog maar vier weken te downloaden in de Appstore. En nu al heeft hun dubbeldate app al meer dan 1500 gebruikers. Als het eenmaal gaat lopen, kan het hard gaan.
Waar het om gaat? Een dating-app die op Tinder lijkt, maar toch anders is. Doubler koppelt je als stel. ‘Door samen met een vriend of vriendin te daten met een ander koppel is de drempel lager’, zegt bedrijfskundestudent Gertjan Jansen.
Geen vleeskeuring
Maar – en dat moet even duidelijk zijn – het moet geen vleeskeuring zijn en ook geen partnerruil. ‘De app is bedoeld voor tweetallen die andere duo’s zoeken om iets leuks mee te gaan doen’, vult zijn compaan Kees Wallis toe, die rechten studeert.
De twee kennen elkaar al sinds de brugklas. Gertjan is het technische brein van het duo. Hij runt al jaren een bedrijfje dat websites bouwt. Kees – de vriend die hem wegsleurde als hij weer eens te lang achter de computer zat – doet de marketing. Hij heeft al een diploma psychologie op zak, maar vult dat momenteel aan met een master rechten.
En toen kwam de dag dat ze samen in de Pintelier zaten. ‘Ik herinner me dat de brainstormsessie gepaard ging met behoorlijk wat bier’, zegt Gertjan. ‘We zochten naar een mix van Tinder en een groepsmeeting’, vult Kees aan.
Levensvatbaar
Maar een idee is nog geen app. Sterker nog, het dreigde een beetje weg te zakken, tot het i3event van de gemeente Groningen, dat start-ups wil stimuleren. Ons idee werd als levensvatbaar beschouwd. We kwamen in contact met andere ondernemers en investeerders en werkten ons concept verder uit’, vertelt Kees.
‘Het heeft ons gered’, vult Gertjan aan. ‘Zo hadden we een stok achter de deur en was er geen tijd om achterover te leunen.’
Honderden uren hebben de twee er intussen inzitten. En nog waren ze maar nipt op tijd. Want via via ontdekte ze dat een bedrijf in Schotland een soortgelijk idee had en ook nog eens dezelfde naam had verzonnen. ‘Het is tof dat wij sneller zijn dan een of andere Schot die mondiaal reclame maakt voor zijn idee’, zegt Kees.
Jacht op investeerders
Het aantal gebruikers groeit, maar op dit moment verdienen de twee nog niks aan de gratis verkrijgbare app. Daarom denken ze na over advertenties, of een betaalde variant. Daarnaast is de jacht op investeerders geopend. ‘We hebben er zelf veel tijd en ook geld ingestoken. Nu willen we graag groeien, maar daarvoor hebben we investeerders nodig’, zegt Gertjan.
Na de lancering belandden ze in een rollercoaster. De Volkskrant bombardeerde Doubler zelfs al tot app van de week. ‘Maar’, zegt Kees, ‘ze noemden onze app een digitale parenclub. En dat is het dus niet!’
En natuurlijk wordt er gewerkt aan updates. Zo was het aanvankelijk nog niet mogelijk je leeftijd aan te geven. Ook waren er wat klachten over bugs. ‘Maar daar wordt aan gewerkt.’
De missie
Doubler is momenteel alleen nog in Nederland te downloaden. Maar Kees en Gertjan dromen groot. Immers, als binnen enkele dagen al vijfhonderd Groningse studenten actief zijn, volgt de rest van Nederland vast snel. ‘We hebben ook al gebruikers in de rest van het land’, zegt Gertjan. ‘En daarna willen we de wereld in. Tinder werkt ook wereldwijd, waarom dan onze dubbeldate app niet?’