De universiteit is geen YouTube-kanaal

Opinie: Online colleges

De universiteit is geen YouTube-kanaal

Hoe ziet de universiteit er in de nabije toekomst uit? Alleen online? Een slechte zaak, vinden Fleur Renkema en Lennard Pierey van studentenpartij Lijst Calimero. ‘De coronacrisis kan niet zonder meer ‘het nieuwe normaal’ zijn.’
Door Fleur Renkema en Lennard Pierey
10 juni om 9:06 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
juni 10 at 9:06 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.

Sinds het begin van de coronacrisis is de RUG volledig overgestapt op online colleges en toetsing. Tevens zijn alle universiteitsgebouwen gesloten. Dit zorgt voor problemen; studenten moeten thuis studeren met of zonder goed internet en andere faciliteiten die hierbij nodig zijn.

Tentamens worden meer fraudegevoelig. Studenten missen de sociale interactie die ze met fysieke colleges wel zouden hebben. Ondanks de sublieme inzet van docenten en studenten zorgen deze factoren voor een verminderde kwaliteit van het onderwijs.

Toch komen er geluiden vanuit de RUG dat online onderwijs de toekomst is. Voorzitter van het college van bestuur Jouke de Vries stelde recent in Dagblad van het Noorden dat we er als RUG zelfs naar streven om ‘de beste online universiteit van Europa te worden’.

Dit zou niet het doel van een onderwijsinstelling moeten zijn. Dit is vooral relevant nu de RUG bezig is met haar meerjarenvisie, het Strategische Plan 2021-2026.

Digitale en opgenomen colleges zijn een goede aanvulling op onderwijs maar zeker geen vervanging. Een overgang naar blended learning gaat jaren duren en dit kan niet worden overhaast door een crisissituatie.

Ja, we hebben veel geleerd van de huidige manier van studeren en dit is de RUG zeker ten goede gekomen. Zo kunnen we online tentaminering voor studenten met een functiebeperking voortzetten als de pandemie voorbij is en is colleges opnemen toch een stuk makkelijker dan we als onderwijsinstelling in eerste instantie dachten.

Laten we in het hoger onderwijs alsjeblieft niet doorslaan in digitaliseringsfetisjisme

Recentelijk gingen stemmen op in de Tweede Kamer om studenten na de coronacrisis tijdens de spits uit het OV te weren. Dit is een desastreuze maatregel voor de enige universiteit in Noord-Nederland; onze studenten komen van ver.

Colleges zouden door deze maatregel primair ‘s avonds of digitaal moeten worden gegeven. Dit verhoogt de reeds hoge werkdruk van docenten nog meer, wat niet bevorderlijk is voor de kwaliteit van ons onderwijs en het welzijn van docenten.

Kiezen voor online onderwijs is concreet beleid waarover een goed, inhoudelijk debat gerechtvaardigd is. De huidige crisissituatie is niet en kan niet zonder meer ‘het nieuwe normaal’ zijn.

Gelukkig staan wij studenten er niet alleen voor. Afgelopen maandag riepen alle Nederlandse rectores magnifici, onder wie onze eigen Cisca Wijmenga, in ScienceGuide op om studenten meer ruimte te geven om ook aan fysiek onderwijs deel te kunnen nemen. Een hoopvol geluid.

Laten we in het hoger onderwijs alsjeblieft niet doorslaan in digitaliseringsfetisjisme; studenten zitten hier niet op de te wachten. Online onderwijs is vooralsnog grotendeels een noodoplossing en moet niet worden verkocht als de toekomst. De RUG is geen YouTube-kanaal.

Fleur Renkema en Lennard Pierey zitten voor studentenpartij Lijst Calimero in de universiteitsraad van de RUG

Engels

10 June 2020 | 22-11-2020, 16:20
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties