De mythe van de gratis ansichtkaartjes

Hartstikke gezellig, al die kaartjes rond de feestdagen, maar je betaalt je blauw aan postzegels. Tenzij je student bent, beweert de ‘STS'-mythe: als je deze drie letters (die staan voor 'student to student') in het vakje van de postzegel zou zetten, zou je kaart gewoon aankomen.

Willemien Wiegersma en Frank Luijckx, studenten sociologie en biologie en bovendien leden van Aegee Groningen, probeerden het uit. Zij verzond een brief naar Praag, hij stuurde er eentje vanuit Barcelona, naar zijn vriendin in Nederland. Beide kwamen aan. Zou het dan echt werken?

De Universiteitskrant ging op onderzoek uit. Allereerst speurden we de obscure hoeken van het internet af, waar verschillende verklaringen te vinden waren. ‘Het is een bestaande code, bedacht om in het buitenland studerende studenten te helpen’, riep de een. ‘Dit berust allemaal op goodwill van postbedrijven’, riep de ander. Volgens sommigen zou ook de code ‘2-FA-BE’ geaccepteerd worden.

‘Letter from Santa’

Tijd om in actie te komen. Vlak voor kerst stuurden wij drie vrienden in het buitenland – Christiaan Triebert, Tjeerd Wiersema en Marrit Veninga – ieder een trio kaartjes om hen fijne feestdagen te wensen. Eentje met ‘STS’, eentje met ‘2-FA-BE’, en eentje met onze zelfbedachte code: ‘LFS’ (letter from Santa). Die laatste ter controle.

Bij Marrit, in Kopenhagen, vielen als eerste twee kaartjes in de bus. Merkwaardig genoeg was alleen de kaart met de code STS niet aangekomen. Christiaan stuurde ons vanuit Londen het bericht dat alle kaartjes waren aangekomen. Wel moest hij extra betalen voor ontvangst van de kaart met de niet-bestaande code, LFS. De rest kreeg hij keurig overhandigd van de portier.

20160106 - sts - bijfoto

En dan de in Grenoble studerende Tjeerd. Hij bracht kerst en oud en nieuw door zonder onze kaartjes. Voor ons reden om, na de overweldigende successen in Denemarken en Engeland, ons enthousiasme toch weer wat in te tomen. De mythe werd weer wat mysterieuzer.

Goodwill

PostNL bood uitkomst. ‘De STS-code zegt ons niets. Wij verwerken deze post gewoon omdat we dat met alle post doen. Noem dat de goodwill. Als post niet gefrankeerd wordt, ‘beporten’ we die. (In dit geval draait de ontvanger voor de kosten op, red.) Tenzij een postkaart er tussendoor glipt. We vinden helaas niet alles.’

Goodwill dus. Weliswaar glipten er nu vier van de negen kaartjes doorheen, de andere vijf bleven ergens in het verzend- en bezorgproces steken. Het loont de moeite om het zelf eens uit te testen. Zeker als je in het buitenland je complete vakantiebudget al over de balk hebt gesmeten en je ouders nog even wilt laten weten een mooie tijd te hebben gehad.

Maar ‘gratis post’ lijkt toch echt een ongegronde mythe te zijn. Als je er zeker van wilt zijn dat je post aankomt, kun je nog altijd het beste een postzegel kopen.

06-01-2016