De kamer van hoogleraar Iris Sommer staat vol met taart (ze kreeg de Huibregtsenprijs)

Hoogleraar psychiatrie Iris Sommer heeft maandag de Huibregtsenprijs gekregen, onder meer voor haar onderzoek naar ongelijke medische behandeling van mannen en vrouwen.

De Huibregtsenprijs werd maandag aan Sommer uitgereikt in Leiden door minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, tijdens de Avond van Wetenschap & Maatschappij. Ze kreeg ook een sculptuur en 25.000 euro die ze voor onderzoek kan gebruiken. 

‘De kamer staat hier vol taart en er komen steeds collega’s langs’, vertelt Sommer blij. Ze is ‘heel vereerd’ met de prijs, zegt ze.

Sommer ontdekte dat vrouwelijke hormonen zoals oestrogeen een grote beschermende rol spelen bij psychotische stoornissen. Terwijl antipsychotica de aanmaak van oestrogenen vaak juist blijken te onderdrukken.

Vervolgens ontwikkelde ze nieuwe behandelrichtlijnen, waardoor de behandelperspectieven van vrouwen aanzienlijk werden verbeterd, aldus de jury van de Huibregtsenprijs.

Biologische verschillen

We zijn er lang vanuit gegaan dat gedrag van mannen en vrouwen bij aanleg hetzelfde is. maar er zijn ook heel uitgesproken biologische verschillen, die voor een groot deel met hormonen samenhangen. En dat is heel belangrijk dat we ons dat ook realiseren. Er bestaat wel degelijk zoiets als het vrouwenbrein.’

Dat nu vaak nog alleen mannen worden gevraagd voor medicijnonderzoek snapt ze op zich wel. ‘Die menstruele cyclus bij vrouwen is heel onhandig’, zegt ze. Het kan ook invloed hebben op hoe snel je medicatie opneemt.

‘Je zou dan vrouwen allemaal precies in dezelfde fase van de mensturatie moeten meten, dat is heel ingewikkeld.’ Maar het moet wel gebeuren, vindt ze. ‘Je wil ook weten hoe het bij vrouwen zit.’

Goed uitleggen

Dat ze haar werk goed kan uitleggen, zoals de jury zei, vindt ze zelf ook belangrijk. Ze wil laten zien waar gemeenschapsgeld voor onderzoek heen gaat. Ze heeft ook daarom inmiddels vier populairwetenschappelijke boeken op haar naam staan.

Ook maakte ze met andere hersenwetenschappers van het UMCG de podcast De Bovenverdieping. ‘Binnenkort komen we met iets nieuws’, belooft Sommer.

Lees ook:

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties