De Grote Eierbal

Groningen en de RUG veramerikaniseren, ziet student-columnist Bauke van der Kooij. ‘The Big Apple lijkt wel een voorbeeld voor De Grote Eierbal.’

De RUG wil graag een internationale universiteit zijn, en ook de stad Groningen profileert zich maar al te graag als ‘internationaal’. Maar er is een verschil tussen internationaliseren en heel hard proberen om zo veel mogelijk op de Verenigde Staten te lijken. Behalve dat de Verenigde Staten verre van perfect zijn, is er ook een heel praktisch probleem: in Amerika is alles groot, en Groningen is nou eenmaal best klein.

In het kader van ‘groter, meer en beter’ begint Groningen langzaam steeds meer op New York te lijken – The Big Apple lijkt wel een voorbeeld voor De Grote Eierbal. Net als met veel dingen heb je het eerst misschien niet door, maar als je het ziet, is het overal.

Denk in eerste instantie aan het aantal burgerrestaurants. Niet alleen de McDonald’s-restaurants, maar ook de ontelbare opties voor ‘burgerrestaurants’ die je op Thuisbezorgd kunt vinden: Wereldburgers, Blokes, BØRGØR, Brards Patty’s, de Vrolijke Burger en ga zo maar door.

Ook de skyline van Groningen ondergaat een proces van veramerikanisering – de Martinitoren is al een tijdje niet meer het enige karakteristieke hoge gebouw in Groningen en er lijkt elk jaar wel weer een nieuwe toren bij te komen.

Ook de skyline van Groningen ondergaat een proces van veramerikanisering

De Helix, Polaris en studentenhuisvesting Reitdiep zijn slechts een paar voorbeelden. Ik snap dat Toad Pond (Paddepoel) toch wat minder leuk klinkt dan Manhattan, maar het is een kwestie van tijd voordat het straatbeeld van Groningen wordt gedomineerd door metershoge wolkenkrabbers: ook De Hoogte gaat nu echt de hoogte in.

Verder lijkt de hoeveelheid wapens naar Amerikaans voorbeeld toe te nemen. Tenminste, het is niet alsof ik elke dag mensen met wapens zie rondlopen, maar het feit dat er bij Gyas lustig op los wordt geschoten roept toch vragen op. Houd ze in de gaten, die verenigingen. Vooral met Bernlef weet je het nooit, voordat je het weet proberen ze heel Groningen over te nemen.

Daarnaast is het met het aantal vrachtschepen dat de laatste tijd in de diepen is te vinden slechts een kwestie van tijd voor de grote cruiseschepen in Groningen aanmeren. Wat nog ontbreekt is een metershoog standbeeld van Aletta Jacobs in het Hoornsemeer, dan is Groningen America proof.

Nu alleen nog hopen dat de verkiezingen voor de universiteitsraad, faculteitsraden en dienstraden deze week zonder ophef verlopen. Je weet het nooit, met die online verkiezingen; het laatste wat we hier in Groningen willen, is een bestorming van het Academiegebouw.

BAUKE VAN DER KOOIJ

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties