‘Cvb, stap nu over op groene zoekmachine’

Green Office en studentenfracties pleiten voor Ecosia

‘Cvb, stap nu over op groene zoekmachine’

De RUG moet overstappen op de ‘groene’ zoekmachine Ecosia, bepleiten ambassadeurs van het Green Office en de studentenpartijen in de universiteitsraad in een brief aan het college van bestuur (cvb).
12 april om 13:59 uur.
Laatst gewijzigd op 12 april 2021
om 17:30 uur.
april 12 at 13:59 PM.
Last modified on april 12, 2021
at 17:30 PM.
Avatar foto

Door Felien van Kooij

12 april om 13:59 uur.
Laatst gewijzigd op 12 april 2021
om 17:30 uur.
Avatar foto

By Felien van Kooij

april 12 at 13:59 PM.
Last modified on april 12, 2021
at 17:30 PM.
Avatar foto

Felien van Kooij

Student-redacteur Volledig bio Student editor Full bio

De ambassadeurs startten afgelopen oktober al een petitie met dit doel, die inmiddels ruim 1200 keer ondertekend is. Dat is een reden om het cvb nu rechtstreeks aan te schrijven. 

Ecosia plant een boom voor elke 45 zoekopdrachten die ingevoerd worden. Dat wordt betaald van de advertentie-inkomsten. Als Ecosia de standaard zoekmachine van de RUG wordt – nu is dat nog Google – is dat een goede manier om de universiteit een stukje duurzamer te maken, vinden de initiatiefnemers. 

Tijd voor verandering

‘We willen een groene universiteit en het is tijd voor verandering’, zegt Femke de Ruiter van studentenfractie SOG. Ook DAG, Lijst Calimero en De Vrije Student ondertekenden de brief. ‘We hopen dat het cvb het overweegt en dat we uitgenodigd worden om een plan te maken. Uiteindelijk is duurzaamheid belangrijk voor de universiteit en overgaan op een zoekmachine als Ecosia ligt in het verlengde daarvan.’

Volgens het Green Office zijn er geen technische bezwaren, maar overstappen is alleen haalbaar als het college van bestuur het initiatief neemt.

Onder andere Ohio State University en de Universiteit van Maastricht hebben Ecosia al ingesteld als hun standaard zoekmachine. ‘De universiteit van Bristol heeft zelfs in de eerste maand al driehonderd bomen geplant met hun zoekopdrachten’, zegt De Ruiter. ‘Dat laat wel zien wat de impact kan zijn.’ 

Privacy 

Een probleem is nog wel dat de RUG een overeenkomst heeft met Google over het waarborgen van de privacy van gebruikers, en dit is niet standaard geregeld bij Ecosia. ‘Maar dat soort afspraken kunnen ook met hen worden gemaakt.’ 

Over de gehele linie biedt Ecosia juist meer privacy, staat in de brief. Zo maakt het bedrijf in tegenstelling tot Google geen gebruikersprofielen van zijn klanten en worden gegevens elke zeven dagen gewist. ‘Op een gegeven moment moet er een knoop worden doorgehakt om een groenere universiteit te worden en dat moet het college van bestuur nu doen’, vindt De Ruiter. 

English

2 REACTIES

  1. En ook nog maar even de vraag van Eric Rietzschel bij het eerste artikel hierover (een vraag die volgens mij nog altijd onbeantwoord is…):

    Eric Rietzschel • 6 maanden geleden • edited
    Sympathiek idee. Ze stellen ook nog eens privacyvriendelijk te zijn en geen data door te verkopen aan derden. Maar ik ben benieuwd waar Ecosia zijn geld dan mee verdient. Dat kon ik op de website niet zo 123 terugvinden, alleen veel info over waar ze hun geld aan uitgeven. En bij een zoekactie zag ik vooralsnog geen advertenties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in