Coronascenario’s wijzen uni de weg bij nieuwe opleving virus

De RUG heeft vier scenario’s voorbereid mocht het coronavirus opnieuw toeslaan. De maatregelen verschillen van handen wassen tot meer online onderwijs en verplicht thuiswerken.

De vier (kleur)scenario’s en de bijbehorende maatregelen zijn in grote lijnen opgesteld door de Rijksoverheid. Die bepaalt op basis van RIVM-adviezen of op- of afschalen naar een ander scenario nodig is, legde collegevoorzitter Jouke de Vries donderdag in de universiteitsraad.

Preventie en interventie

De vier scenario’s – donkergroen, groen, oranje en rood – bepalen welke maatregelen van kracht zijn. De eerste twee zijn bedoeld ter preventie van de verspreiding van het virus, de laatste twee als interventie. Als er landelijk opgeschaald wordt naar een zwaarder scenario, blijven de maatregelen van het eerste scenario van kracht en komen nieuwe maatregelen daar bovenop.

Bij een donkergroen scenario zijn er geen beperkingen op het onderwijs of het onderzoek. Wel moet de universiteit dan extra op de ventilatie letten en zal er extra worden ingezet op schoonmaak. De RUG voegt hier zelf aan toe dat er vanaf dat moment geen handen meer worden geschud.

Streamen

Bij een groen scenario blijven onderwijs en onderzoek vrijwel zonder beperkingen. Wel worden grote colleges vanaf dan ook gestreamd, zodat ‘kwetsbare groepen’ zich kunnen beschermen. Vanaf dit scenario communiceert de RUG ook extra over de mogelijkheid om zelftesten op te halen bij de universiteit en hoe dit te gebruiken. 

Als interventie nodig is en er wordt opgeschaald naar oranje, komt het advies om preventief twee keer per week een thuistest te doen. Ook wordt het thuiswerkadvies voor medewerkers weer van kracht en zal er dan meer afstandsonderwijs gebruikt worden.

Looproutes en mondkapjes

Hoewel fysiek onderwijs dan nog mogelijk is, zullen er weer looproutes worden ingesteld en worden mondkapjes verplicht als mensen door de gebouwen lopen. Waar mogelijk moeten mensen dan ook weer anderhalve meter afstand houden.

Bij het rode scenario, het zwaarste van de vier, worden fysieke college beperkt tot maximaal 75 studenten per zaal of 50 procent van de capaciteit van de zaal. Er zal nog meer onlineonderwijs gegeven worden, terwijl practica en toetsen wel fysiek door kunnen gaan.

Vanaf dit scenario zijn uitwisselingen van of naar het buitenland niet meer toegestaan. Gebouwen van de RUG zullen beperkt geopend zijn. 

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties