CIT waarschuwt voor livestreamen: niet allemaal tegelijk

Het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) raadt docenten af om colleges te livestreamen via P2Go. Als te veel studenten tegelijk naar een livestream klikken, kan dat leiden tot storingen.

Na een jaar online onderwijs klinkt het advies van het CIT aan het begin van het nieuwe academische jaar op zijn minst opmerkelijk. Vorig jaar ging het ook goed, toch? ‘Nou, dat viel tegen’, zegt Louwarnoud van der Duim, hoofd onderwijsondersteuning bij het CIT.

Volledig online lesgeven lukte natuurlijk wel, zegt Van der Duim. Maar een hybride vorm – waarbij een docent in de collegezaal voor studenten staat en dat livestreamt – werd weinig gebruikt. ‘Daarvan hebben we vorig jaar geleerd dat de capaciteit beperkt is.’

Tegelijkertijd

Het risico zit hem er bijvoorbeeld in dat te veel colleges op hetzelfde tijdstip willen streamen. ‘Dan zou het kunnen dat de server dat niet aan kan. Het gaat daarbij vooral om het aantal studenten dat tegelijkertijd op een stream probeert te komen’, zegt hij. 

Bij hoeveel studenten er eventuele storingen kunnen plaatsvinden, weet Van der Duim niet uit zijn hoofd. ‘Maar als we kijken naar vanuit hoeveel zalen er in potentie tegelijkertijd live gestreamd kan worden en hoeveel studenten daar dan naar zouden kunnen kijken, zien we dat het risicovol is voor het systeem.’

Om problemen te voorkomen, raadt het CIT daarom aan colleges op te nemen in plaats van live uit te zenden. ‘Als docenten hun colleges opnemen, wordt de opname dezelfde dag nog beschikbaar gesteld om met de studenten te delen’, zegt Van der Duim.

Wanneer het capaciteitstekort van P2Go wordt opgelost, is nog onduidelijk. Er loopt een aanbesteding.

Engels

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties