Ook buiten de collegezaal mogen studenten wel wat vaker over politiek praten, vond een groepje letterendocenten. Dus organiseren ze nu filmavonden in het Harmoniegebouw met een discussie na afloop.
Het is stil in de Marie Lokezaal. Iedereen kijkt geconcentreerd naar het projectiescherm waarop een documentaire te zien is over de Gulabi Gang, een vrouwelijke burgerwacht in India. Na afloop is er een discussie over het geweld en de onderdrukking waar vrouwen in de lagere kasten onder lijden in haar land.
Dit is Cinema Politica, een platform dat het werk van activistische filmmakers vertoont. De organisatie ontstond in 2003 in Canada, maar heeft inmiddels wereldwijd afdelingen. En die in Groningen wordt gerund door RUG-docenten.
‘We kijken vaak naar lokale politieke evenementen, zoals pridevieringen, en zoeken dan internationale documentairemakers wier werk daar bij aansluit, om zo het lokale in een wereldwijde context te zetten’, zegt docent filmwetenschappen Dan Leberg.
Gastsprekers
Na de vertoning leidt een expert in het onderwerp de discussie. Vaak is dat een docent of iemand die betrokken was bij de documentaire. Afgelopen maandag maakte Donya Ahmadi deel uit van het panel. De docent bij internationale betrekkingen weet alles van gendergebonden racisme en feministisch activisme in het Midden-Oosten.
‘We willen niet het soort college geven waarbij studenten na afloop gewoon naar huis gaan. We willen dat ze geïnspireerd raken en onderling verder praten’, zegt letterenmedewerker Marloes Viet, die ook deel uitmaakt van de Groningse organisatie.
Directe link
De beste manier om dat te bereiken, hebben ze gemerkt, is door er mensen bij te betrekken die een directe link hebben met het onderwerp. ‘Vaak gebeurt het dat als wij naar huis gaan, er buiten nog groepjes studenten staan te discussiëren’, zegt Viet.
Een documentaire die ze recent met veel succes vertoonden is Faire-Part, waarin twee Belgische en twee Congolese filmmakers de politieke kunstscene in Kinshasa belichten en tegelijk ook de koloniale geschiedenis van het land. Een van de gastsprekers was hoogleraar Margriet van der Waal, expert in postkoloniale identiteit.
Groningse tak
Leberg besloot een Groningse tak van Cinema Politica op te zetten omdat hij het politieke bewustzijn onder studenten wil vergroten, vertelt hij, en ze de kans wil bieden om buiten de collegezaal om mee te doen aan politieke discussies.
In dit pilotjaar zijn er tot dusver negen filmavonden geweest, en na een rustig begin trekken die nu zo’n honderd man per keer. ‘We willen daar volgend jaar op voortbouwen’, zegt Leberg. ‘Dan gaan we vijftien avonden organiseren.’
Kijk voor de agenda op de Instagram van Cinema Politica Groningen of op de Cinema Politica-website.