Chlamydia blijft ‘populairste’ soa

Chlamydia blijft de ‘populairste’ seksueel overdraagbare aandoening onder jongeren in Groningen, blijkt uit cijfers van de GGD.
Door Peter Keizer

Zo’n 85 procent van alle chlamydia-infecties komt voor bij jongeren onder de 25 jaar. De soa werd vooral aangetroffen bij heteroseksuelen. Van de 3474 jongeren die zich in 2016 lieten onderzoeken bij de GGD, bleek 24 procent een soa te hebben. Een jaar eerder was dit 25 procent.

Van de 1109 personen in Groningen met een soa (waaronder ook mensen ouder dan 25), bleek 76 procent chlamydia te hebben. Naast chlamydia werd een lichte stijging geconstateerd in het aantal gonorroe-infecties. Zo’n 9 procent van de in 2016 geteste personen had gonorroe. Meer dan de helft (58 procent) van die infecties komt voor bij mannen die seks hebben met mannen.

Behandeling

Chlamydia is goed te behandelen. Gebeurt dat niet, dan kan het bij vrouwen voor een ontsteking in de eileiders en verminderde vruchtbaarheid zorgen. Bij mannen zorgt het voor ontstekingen in de prostaat en bijbal.

Ook gonorroe, ook wel druiper genoemd, is goed te behandelen. Bij mannen veroorzaakt het een pusachtige afscheiding uit de plasbuis die geel of groen van kleur is. Vrouwen hebben vaak weinig of geen klachten, maar hebben wel meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en onvruchtbaarheid.

English

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in