Ceremonie via Meets of een baliebul: afstuderen gaat nu heel anders

Een afstudeerceremonie oude stijl bij theologie.

Ceremonie via Meets of een baliebul

Afstuderen gaat dit jaar heel anders

Het is een afscheid zonder franje voor studenten die dit jaar afstudeerden aan de RUG. De meeste faculteiten hebben hun ceremonies en buluitreikingen opgeschort tot na de zomer.
8 juli om 10:45 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
juli 8 at 10:45 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Door Anne de Vries

8 juli om 10:45 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar photo

By Anne de Vries

juli 8 at 10:45 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Anne de Vries

Studentredacteur Volledig bio Student editor Full bio

Het was een gekke gewaarwording voor filosofiestudent Wouter Wiersma (25) toen hij het Google Meets-scherm wegklikte nadat hij zijn scriptie verdedigd had. Hij was zojuist afgestudeerd, maar zat alleen op zijn kamer. ‘Ik studeer al sinds 2013 in Groningen en dan eindigt het zo; dat had ik nooit kunnen bedenken.’ 

Dit jaar geen ceremonie met vrienden, familie en andere genodigden in het Academiegebouw of MartiniPlaza. De meeste opleidingen hebben hun evenementen vanwege de coronacrisis uitgesteld tot september of oktober, of ze doen iets online. 

Baliebul

Studenten kunnen wel met spoed hun diploma afhalen, een zogeheten ‘baliebul’. Maar de letterenfaculteit waarschuwt: ze moeten alles inhalen van de afgelopen maanden, dus het kan even duren tot je diploma gedrukt en ondertekend is. 

Bij FEB hadden ze net dit jaar een nieuwe pilot op de planning staan voor de masterstudenten. De buluitreiking zou in groepsvorm zijn, met een borrel achteraf. ‘Maar daar is door corona niks van gekomen’, zegt vicedecaan Manda Broekhuis. 

Ook de ceremonie voor de bachelorstudenten in het Duisenberggebouw gaat vooralsnog niet door in dezelfde vorm. Er zijn verschillende opties, maar er staat nog niks vast. Studenten hebben over het algemeen wel begrip voor hoe het nu gaat, zegt Broekhuis. ‘We moeten reëel zijn over wat wel en niet kan.’ 

Cap and gown

De meeste andere faculteiten hebben ook nog geen concrete plannen. Gaat alles online, of wordt het een mix van on- en offline evenementen? Bij GGW, Campus Fryslân en het University College Groningen is al wel duidelijk dat de openingsceremonie in september online zal zijn. 

Campus Fryslân kijkt naar de opties voor een offline, kleinschalige buluitreiking in september. Normaal gesproken wordt de afstudeerceremonie van het UCG in juli gehouden, met studenten uitgedost in ‘cap and gown’, maar ook dit gaat nu niet door. 

Herkansing

Arjan Schelhaas (20), student informatiekunde, hoopt wel dat hij de ceremonie nog kan inhalen, en anders heeft hij een herkansing bij zijn master volgend jaar. 

Corona heeft wel voor altijd een stempel gedrukt op zijn afstuderen. Hij was in maart een van de laatsten in het Harmoniegebouw. Hij moest nog toegang krijgen tot de server om zijn scriptie thuis te kunnen afronden. ‘Het is niet per se leuk dat het allemaal zo gaat, maar het is wel interessant om mee te maken.’ 

Zomerceremonie

Afgelopen vrijdag vond de Zomerceremonie, de afsluiting van het academisch jaar, ook online plaats. Rector Cisca Wijmenga sprak voor een klein gezelschap in de senaatskamer, en er waren filmpjes opgenomen van alle winnaars van de GUF-100 Awards, de Wierenga-Rengerink Dissertation Prize en de Gratama Award. 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties