Celstraf voor DigiD-fraudeurs

Zes mensen die fraude pleegden met gestolen DigiD-gegevens van honderden Groningse studenten, zijn veroordeeld tot celstraffen tussen de anderhalf en tweeënhalf jaar.
Door Thereza Langeler

De zwaarste straf legde de rechtbank op aan een 58-jarige man die belastingambtenaar was. Hij kon via zijn werk bij de persoonlijke gegevens van bijna vierhonderd studenten. Met hun Burgerservicenummer (BSN) vroeg hij nieuwe activeringscodes aan voor hun digitale identiteit (DigiD). ‘De rechtbank rekent hem zwaar aan dat hij, met grove schending van zijn ambtsgeheim, misbruik heeft gemaakt van zijn functie’, staat in de uitspraak te lezen.

Die codes werden vervolgens door andere daders uit de brievenbussen van de studenten gevist. De fraudeurs gebruikten ze om op naam van de studenten allerlei toeslagen aan te vragen. Het geld lieten ze overmaken op bankrekeningen van zogenaamde katvangers: tussenpersonen die ervoor zorgen dat de eigenlijke daders buiten schot blijven. Om het geld helemaal aan het zicht te onttrekken, namen de daders het direct contant op. In totaal stalen ze op die manier zo’n vier ton.

Internationale studenten

De daders zijn actief geweest in 2012 en 2013. Ze belaagden studentenhuizen aan de Esdoornlaan, Eendrachtskade, Duindoornstraat, Van Heemskerckstraat, Kornoeljestraat en het Winschoterdiep. De slachtoffers van de fraude waren veelal internationale studenten.

Het vonnis komt min of meer overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De maatschappelijke impact van het misbruiken van persoonsgegevens heeft daarbij meegewogen, stelt de rechtbank. ‘Dat leidt tot onrust en ondermijnt het vertrouwen in de betrouwbaarheid van de overheid als beheerder van privacygevoelige gegevens.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in