Casper heeft gezegd wat hij wilde zeggen, dit is dus zijn laatste column

Afscheid nemen bestaat niet? Wel voor Casper Albers. Na vijf jaar en 63 columns stopt hij als columnist van UKrant.

Vijf jaar geleden begon ik met mijn column voor UKrant en sindsdien heb ik, deze editie meegeteld, 63 columns geschreven. Dat is een mooi moment om te stoppen.

Drieënzestig is namelijk een prachtig getal. Het is het zesde Mersennegetal en het enige Mersennegetal waarvan de priemontbinding louter bestaat uit priemfactoren die ook in de ontbinding van eerdere Mersennegetallen voorkomen.

Hoe mooi is dat? (Spoiler: heel mooi.)

Maar om te voorkomen dat alleen Ionica Smeets deze column verder leest, zal ik de column niet alleen vullen met mooie feitjes over 63. (Al zijn die er genoeg, zo is 63 ook het derde Delannoygetal.)

Er zijn ook inhoudelijke redenen om te stoppen. Na vijf jaar heb ik inmiddels wel gezegd wat ik wil zeggen. Weer een pleidooi voor minder vliegen en werkdruk en meer collegezalen en diversiteit voegt weinig meer toe. Tijd dus om het stokje over te dragen.

Maar voor ik dat doe, vul ik deze laatste column met nog wat losse flarden uit mijn bestand columnconcepten.txt, want weggooien is zonde:

 • Ik heb vier jaar aan een Britse universiteit gewerkt. Ik heb daar nooit een formele taaltoets moeten afleggen, op basis van het sollicitatiegesprek konden mijn collega’s mijn taalvaardigheid inschatten. Ondanks dat ik vier jaar in een Engelstalig land heb gewoond, heb ik nog een duidelijk (Nederlands) accent. Volgens invullers van enquêtes telt dat als steenkolenengels. Mijn voormalige collega’s uit Aberdeen, Liverpool, Belfast, Wales en Kenia hadden een nog sterker accent dan ik, ook al is Engels hun moedertaal. Toch fijn voor ze dat ‘Spreekt uw docent steenkolenengels?’ niet voorkomt in de Britse versie van de nationale studentenenquête.
 • Je kan prima een internationale universiteit zijn en toch je faculteiten en gebouwen een Nederlandstalige naam geven.
 • Het is bijna drie weken geleden dat de minister zei dat over twee jaar van alles anders moet zijn qua taal van het onderwijs. Ondanks alle onrust en vragen heeft hij nog steeds niet verhelderd wat er precies anders moet. Als hij nog niet weet wat zijn plannen zijn, had hij beter kunnen wachten met aankondigen; dit veroorzaakt nodeloos onrust.
 • De deadline voor een Veni-aanvraag is dit jaar 6 september. Dat is twee werkdagen nadat de zomervakantie in regio Noord en twee en een halve week na het einde van de vakantie in regio Midden. Slecht nieuws voor jonge ouders aan de RUG, UvA, VU en Twente, goed nieuws voor onder meer Utrecht en Leiden. In oktober 2019 schreef ik al een column met de voordelen van loten bij beursaanvragen. Bij deze een aanvullend argument.
 • Het rapport van UvA’s Buijscommissie Sto(l)ker & Waaldijk zou verplichte leesvoer moeten zijn voor alle (emeritus) hoogleraren.
 • De RUG voert de wereldranglijst Open Access aan. Hoewel de meeste universitaire rankings vrij onzinnig zijn, is deze dat niet: ‘Welk percentage van de artikelen is open access?’ is, in tegenstelling tot kwaliteit, uitstekend unidimensionaal te meten. Gefeliciteerd met onszelf, en dan met name de UB, dus.

En met die vrolijke noot zijn de losse flarden op.

Afscheid nemen bestaat niet, zong Marco Borsato twee decennia geleden. Inmiddels is Borsato gecanceld en kunnen we gewoon afscheid nemen.

Moi!

CASPER ALBERS

7 REACTIES

 1. Prachtige columns: ter zake, blinkend van logica, voortreffelijk geformuleerd, origineel, verrassend en grappig. Geschreven door een toekomstige rector van de RUG.

 2. Dank voor de aardige woorden. Een column lezen van iemand waar je het altijd mee eens bent is saai, dus mooi dat jullie dat niet waren :-)
  @Adri: ik heb nog ruim een jaar te gaan voor ik bij de Volkskrant nummer 36 aantik, dus voorlopig kan je me daar nog terugvinden.

 3. Dank je, Casper. Ik heb, denk ik, (bijna) alle columns gelezen en werd er vaak door geïnspireerd. Maar dat wil niet zeggen dat ik het altijd met je eens was. En dat is ook beter zo. ;-)

 4. Het beste toegewenst Casper. Heb altijd genoten van je columns, ook al was ik het er lang niet altijd mee eens. Je kon je gedachten op een mooie, prikkelende manier brengen, waarvoor dank.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in