Campus VU Amsterdam komende week al rookvrij

Campus VU Amsterdam komende week al rookvrij

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we (opmerkelijk) nieuws van andere universiteiten. Deze keer onder meer: De campus van de VU Amsterdam is vanaf komende week al rookvrij.
Samengesteld door Rob Siebelink
29 mei om 12:12 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
mei 29 at 12:12 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.

Niet meer paffen op campus VU

Roken is vanaf volgende week niet meer toegestaan op de campus van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarmee loopt de VU vooruit op de wet die een verbod op roken rond onderwijsinstellingen per 1 augustus verbiedt. Dat meldt het universiteitsblad Ad Valvas.

‘Welkom op de VU, wij zijn een rookvrije campus’, is straks te lezen bij de ingang van het hoofdgebouw, schrijft Ad Valvas. De VU wil op allerlei manieren het verbod duidelijk maken, met banners, bordjes en vlaggen. Dat geldt met name ook voor de hoofdingang, waar vaak nog snel een sigaretje wordt weggepaft.

Met rookvrij onderwijs hoopt de overheid het stoppen met roken aan te moedigen, en het moeilijker te maken om ermee te beginnen. Per dag beginnen 75 jongeren jonger dan 18 jaar met roken en vaak gebeurt dat op het schoolplein.

Studenten Utrecht niet op uitwisseling

Studenten van de Universiteit Utrecht (UU) mogen in het eerste semester van het nieuwe academisch jaar niet op uitwisseling naar het buitenland. De UU heeft alle uitwisselingsprogramma’s geannuleerd, meldt de universiteitskrant DUB.

Een stop op uitwisseling geldt niet alleen voor de Utrechtse studenten die naar het buitenland willen, maar ook voor buitenlandse studenten die naar Nederland willen komen. Alleen internationals die een volledige bachelor of master doen, zijn welkom in Utrecht.

Eerder maakte ook de Universiteit van Amsterdam bekend dat ze de uitwisseling voor het komende semester bevriest. Het is nog niet bekend wat de RUG doet, maar de verwachting is dat die dezelfde lijn volgt.

Student eist bij rechter inzage in toets

korrewegzaakEen geneeskundestudent van het Erasmus MC eist via de onderwijsrechter inzage in zijn toets, bericht de Rotterdamse universiteitskrant Erasmus Magazine. De opleiding weigert inzage te geven, omdat zij bang is dat alle vragen op straat komen te liggen en omdat het niet zou passen in de ‘didactische visie’.

De zaak draait om de bloktoets heelkunde, een meerkeuzetoets tijdens de coschappen. Student Jasper Klasen haalde net geen voldoende en wil daarom kijken of zijn beoordeling juist is. Ook zegt hij zo te willen leren van zijn fouten.

Maar Klasen krijgt alleen een lijst met thema’s ter inzage met daarbij de scores die hij daarop gehaald heeft. Daarmee kan hij wel zien op welk onderdeel hij fouten gemaakt heeft, maar niet of de beoordeling op de juiste manier is gebeurd, schrijft Erasmus Magazine.

Dat een toets niet valt in te zien, is ongebruikelijk. De advocaat van de student meldde tijdens de zitting dat de Rotterdamse geneeskundeopleiding de enige medische studie in Nederland is die dat weigert, schrijft Erasmus Magazine.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties