Open brief: ‘Duthler, stem tegen renteverhoging voor studenten’

Nu de meerderheid in de Eerste Kamer afhangt van een afvallige VVD’er, is er kans de renteverhoging van studentenleningen tegen te houden, denkt Lennard Pierey van Calimero. In een open brief roept hij studenten op haar te overtuigen ‘tegen’ te stemmen.
Door Lennard Pierey / Foto Rijksvastgoedbedrijf, Corne Bastiaansen

Beste Groningse medestudenten,

Nieuws uit Den Haag is niet altijd even sexy. Snap ik. Eindeloos politiek gekibbel, en het voelt toch als een enorme ver-van-je-bed show. Maar regelmatig zijn er toch momenten waarin zaken van grote invloed op ons als studenten voorbij komen.

Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven (D66) heeft voorgesteld om vanaf 2020 de rente op studieleningen te verhogen voor nieuwe studenten.
Belangrijkste argument? ‘Het gezond houden van de schatkist’.

Maar dan wel over de ruggen van studenten.

Studenten studeren nu al af met een studieschuld van gemiddeld 21.000 euro, wat sinds de invoering van het leenstelsel naar verwachting de komende jaren nog verder zal stijgen. Het aantal studenten met problematische schulden groeit momenteel al. Renteverhoging betekent voor de meeste studenten duizenden euro’s extra terugbetalen, wat op lange termijn grote negatieve economische en maatschappelijke gevolgen heeft. Ook heeft het een afschrikwekkend effect om te gaan studeren. De toegankelijkheid van het hoger onderwijs komt zo op de tocht te staan. Hier is niemand bij gebaat.

Ook in de mooiste studentenstad van Nederland zal dit ernstige gevolgen hebben. Groningen heeft zoveel charme omdat studenten hier op alle mogelijke manieren begaan zijn met het studentenleven, of dat nou bij een studie-, studenten- of sportvereniging is, of op andere manieren. Door de financiële druk van dit voorstel wordt de ruimte om ons binnen en buiten onze studie te ontwikkelen steeds kleiner, terwijl de arbeidsmarkt dit wel van ons eist.

Daarnaast kampen steeds meer studenten met mentale gezondheidsproblemen. Door duizenden euro’s extra schuld kunnen deze problemen alleen maar erger worden.

Echter doet de regering bezwaren over de rente af in de trant van: ‘waar hebben we het over? Een paar duizenden euro is maar een kleine hoeveelheid pils per maand minder.’ Een belachelijke bagatellisering.

Vragen naar een onderzoek naar de gevolgen voor studentenwelzijn legde onderwijsminister Van Engelshoven naast zich neer. Dit bewijst maar weer dat deze minister óf studentenwereldvreemd is, óf simpelweg weinig geeft om de hedendaagse problemen van studenten. Of beide, aangezien jongerenorganisaties, ook die van de regeringspartijen, zich al fel hebben uitgelaten.

Op 28 mei wordt er in de Eerste Kamer gestemd over dit wetsvoorstel. Het huidige kabinet had slechts een minieme meerderheid van 1 zetel in de Senaat. Deze meerderheid is afgelopen week verdwenen, nadat senator Anne-Wil Duthler uit de VVD-fractie werd gezet na beschuldigingen van schimmig zakendoen. Duthler heeft als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam veel contact met studenten: ze hoorde het nieuws toen ze college aan het geven was.

Of deze beschuldigingen gegrond zijn of niet doet er wat mij betreft nu niet toe.
Haar vertrek uit de VVD-fractie houdt in dat Duthler niet meer met de VVD mee hoeft te stemmen. Haar stem kan de doorslaggevende stem kan zijn tegen dit voorstel, aangezien eigenlijk niemand hier vóór is, ook de achterban van de regeringspartijen niet.

Als Groningse studenten kunnen we onze stem laten horen. Het is aan ons om senator Duthler ervan te overtuigen haar laatste momenten van politieke macht in te zetten in het voordeel van studenten, zodat ze met een schone lei nog jaren haar colleges kan geven.

Daarom wil ik jullie allemaal oproepen senator Duthler te vragen om tegen dit wetsvoorstel te stemmen. Samen staan we sterk, voor de huidige en toekomstige generaties studenten.

Contact kan opgenomen worden via haar e-mailadres: a.w.duthler@duthler.nl of via haar parlementaire website. Ik heb voor jullie een opzetje gemaakt.

We kunnen dit.

Lennard Pierey is student geneeskunde, is lid van de O&O-raad van de medische faculteit en is kandidaat-lid van de universiteitsraad namens Lijst Calimero.

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties