‘Reactie RUG onvoldoende’

De druk op het RUG-bestuur om maatregelen te nemen tegen Vindicat neemt toe. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker vindt de reactie van de universiteit op de recente gebeurtenissen ‘volstrekt onvoldoende’.
Door Peter Keizer en Rob Siebelink

Bussemaker (PvdA) is niet blij met de reactie van het College van Bestuur (CvB). Dat vindt nog steeds dat de bangalijst en een geweldincident tijdens de laatste ontgroening – waarbij een aspirant-lid het ziekenhuis in werd geslagen – geen zaak van de universiteit zijn, maar ‘een interne kwestie voor de studentenvereniging’.

Bussemaker vindt de reactie van de RUG ‘volstrekt onvoldoende’ en vraagt om opheldering. Verder roept ze de universiteit op zich te beraden op stappen tegen de studentenvereniging, liet ze weten aan het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP).

‘Zelf oplossen’

De RUG stelt zich op het standpunt dat de universiteit geen banden heeft met de studentenverenigingen. ‘Het zijn op zichzelf staande organen met een eigen bestuur. Zij moeten het zelf oplossen’, liet een woordvoerder eerder aan de UK weten.

Ook voor de Groningse burgemeester Peter den Oudsten is de maat vol. Den Oudsten wil dat het bestuur van Vindicat aangifte doet tegen de leden die tijdens de ontgroening een aspirant-lid het ziekenhuis in hebben geslagen, in plaats van een eigen onderzoek in te stellen. ‘Het kan niet zo zijn dat hun eigen rechtspraak de regels van de Nederlandse rechtsstaat vervangt.’

Aangifte

Verder mengde ook Henk Pijlman, voorzitter van de Hanzehogeschool, zich in de discussie. Op Twitter liet hij weten: ‘Wat een bende bij @GSCVindicat. Eerst de Bangalijst, nu een student zo in elkaar geslagen dat hersenletsel is ontstaan. Tijd voor aangiftes.’

De ‘kwestie-Vindicat’ staat donderdag op de agenda van de universiteitsraad. Voorzitter Bart Breier van de Personeelsfractie vindt ‘het tijd dat ook het universiteitsbestuur zich uitspreekt’.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties