Bussemaker blij met maatregelen

Onderwijsminister Jet Bussemaker is tevreden over de nieuwe afspraken die RUG, Hanzehogeschool en studentenvereniging Vindicat hebben gemaakt na een reeks incidenten bij het corps. ‘Ik ben heel blij dat men in Groningen die maatregelen heeft genomen’, zegt ze.
Door Sjef Weller

‘Ze hebben het eerst een beetje laten lopen naar mijn mening, maar nu nemen ze heel concrete maatregelen’, aldus de minister maandagavond in Nieuwsuur.

De minister reageerde in het actualiteitenprogramma op nieuwe afspraken die de RUG, Hanzehogeschool en Vindicat maandagmiddag hadden bekendgemaakt. Volgens deze afspraken stelt Vindicat een ‘kritische zelfreflectie’ op over de heersende cultuur binnen het corps. Daarin zal de vereniging aangeven wat er moet veranderen aan die cultuur, en maatregelen aandragen die excessen in de toekomst moeten voorkomen.

Een externe, vijfkoppige commissie moet die maatregelen beoordelen. Valt het oordeel – dat op 1 maart 2017 verwacht wordt – negatief uit, dan kan Vindicat in het ergste geval worden uitgesloten van het zogenoemde profileringsfonds.

Uit dit fonds krijgen bestuurders van studentenverenigingen een compensatie voor opgelopen studievertraging. In het geval van Vindicat zou het jaarlijks om zo’n 33.000 euro gaan. Met de andere Groningse studentenverenigingen wil de commissie ‘gelijkluidende’ afspraken maken.

‘Niet van deze tijd’

Bussemaker juicht de plannen toe. ‘Universiteiten moeten stoppen met het geven van geld aan verenigingen die geweld toestaan’, stelt de minister. ‘Dat ernstige vernederen en gebruikmaken van geweld is niet meer van deze tijd. Deze studenten zijn de vaandeldragers van de toekomst.’

De RUG besloot eind september nog dat Groningse studentenverenigingen voortaan niet meer mogen ontgroenen, maar die maatregel is nu van de baan. Ook daar is de bewindsvrouw blij mee: ‘Introductieweken of ontgroeningen vind ik allemaal prima. Dat mensen die ergens voor het eerst komen, zich thuis kunnen voelen en ergens bij kunnen horen, dat vind ik heel belangrijk. Maar de grens ligt echt bij geweld en bij ongewenst gedrag, zoals seksuele intimidatie.’

Incidenten

Vindicat kwam de afgelopen maanden in opspraak na een reeks incidenten bij het corps. Zo raakte een aspirant-lid in augustus zwaargewond nadat een ouderejaars lid op zijn hoofd was gaan staan. Het slachtoffer moest in het ziekenhuis worden opgenomen met een hersenoedeem, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping.

Ook de ontgroeningsfoto’s uit 2015, die de UK in augustus publiceerde, en een uitgelekte bangalijst zorgden voor ophef rond de vereniging.

‘Volstrekt onvoldoende’

Het RUG-bestuur beschouwde de misstanden aanvankelijk als een interne zaak voor Vindicat, maar daar bleek Bussemaker het eind september niet mee eens. Ze noemde de reactie van het college ‘volstrekt onvoldoende’.

De universiteit besloot daarop ontgroeningen in de ban te doen, wat met enige reserve werd omarmd door de minister. ‘Ik wil nog wel even precies zien wat ze hebben afgesproken’, zei ze destijds.

 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties