Burgemeester roept krakers op te vertrekken

Burgemeester Koen Schuiling roept de krakers van het Heijkenspand op te vertrekken. Hun punt is gemaakt, aldus de Groningse burgemeester. De krakers gaan in overleg. 
Door Koen Marée

De burgemeester deed zijn oproep woensdagmiddag tijdens het spoeddebat in de gemeenteraad, dat door de VVD, CDA en de Stadspartij was aangevraagd.

Afgelopen zondagmiddag kraakte een groep van zo’n vijftig studenten en leden van de kraakbeweging het leegstaande Heijkenspand in de Akerkstraat. Dit om aandacht te vragen voor de woningnood onder vooral internationale studenten.

Een van de krakers legde de raad uit waarom die groep zondagmiddag het pand in de Akerkstraat kraakte: ‘Elk jaar worden er studenten naar Groningen getrokken, maar er zijn niet genoeg betaalbare woningen. Op dit moment zijn er nog meer dan honderd studenten in de noodopvang, die aan het eind van de maand zonder woonruimte zitten. We hopen dat het debat zal gaan over het vinden van een huis in Groningen.’

Gemengde gevoelens bij raad

De raad heeft gemengde gevoelens over de kraakactie. Ietje Jacobs-Setz (VVD) benoemde dat eigenaar Henk Heijkens net bezig zou zijn het pand in acceptabele staat te brengen. Volgens de krakers staat het echter al twaalf jaar leeg. Amrut Sijbolts (Stadspartij) verbaasde zich over het feit dat er wel een bevel tot ontruiming was gegeven, maar dat de krakers uiteindelijk in het pand konden blijven.

Mirjam Wijnja van GroenLinks zei vertrouwen te hebben in de inschatting die de politie en gemeente in het weekend maakten. Ook stelde ze dat, in het geval dat panden leegstaan en verkrot raken, er wat haar partij betreft niet stevig op het kraakverbod gehandhaafd hoeft te worden.

De SP drong bij mondde van Jimmy Dijk aan om te gaan kijken naar een algehele leegstandsverordening. Deze zou ervoor moeten zorgen dat leegstand in de hele stad tegen wordt gegaan. Op dit moment is er wel zo’n verordening, maar geldt deze alleen voor het A-kwartier.

Niet ontruimd wegens veiligheid

Burgemeester Koen schuiling, nog maar net benoemd, zei dat er vanwege de veiligheid en de invallende duisternis op zondag niet is onttruimd.

Ook zei hij dat de gemeente, krakers en eigenaar Heijkens continu met elkaar in contact zijn. Volgens de burgemeester heeft Heijkens bovendien aangetoond dat hij wel degelijk plannen heeft met het pand. Eerder gaven de krakers aan bij voldoende bewijs de eigenaar te respecteren. 

Burgemeester Schuiling sloot af met een boodschap aan de krakers: ‘Nu het punt is gemaakt, is het tijd jullie eigen weg te gaan.’ De krakers zeiden na afloop van het debat de ontwikkelingen eerst intern te willen bespreken, voor ze met een verklaring komen.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties