Burgemeester verscherpt coronatoezicht op studenten

Verenigingen hoeven niet dicht

Burgemeester verscherpt coronatoezicht op studenten

De gemeente laat studentenverenigingen niet verplicht sluiten vanwege het toegenomen aantal coronabesmettingen. Wel zal ze strenger beleid voeren tegen huisfeesten en verscherpt toezicht houden op populaire openbare plekken.
Giulia Fabrizi en Remco van Veluwen
18 september om 18:08 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
september 18 at 18:08 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.

Dat kondigde de Groninger burgemeester Koen Schuiling vrijdagmiddag aan tijdens een persconferentie. Vrijdagmorgen zat de burgemeester om tafel met de acht grootste studentenverenigingen uit Stad en met vertegenwoordigers van de RUG en Hanzehogeschool, om het snel toenemend aantal coronabesmettingen onder studenten te bespreken.

Eerste besmetting Unitas

Vrijdagmorgen bevestigde studentenvereniging Unitas ook een besmetting in haar gelederen te hebben. Het is de vijfde gezelligheidsvereniging in een week tijd die coronabesmettingen meldt. Eerder testten leden van de Navigators, Vindicat, Albertus en Dizkartes al positief op het coronavirus.

Alle verenigingen zijn in contact met de GGD, die overal bron- en contactonderzoek uitvoert. In afwachting van de testresultaten besloot Unitas voorlopig de deuren van de vereniging gesloten te houden. Hetzelfde gold eerder al voor Vindicat en de Navigators. Voor zover bekend zijn de verenigingen geen besmettingshaard en hebben de leden het virus buiten de verenigingsmuren opgelopen.

Verenigingen blijven open

De burgemeester dwingt de verenigingen niet hun deuren te sluiten. Volgens Schuiling lukt het de verenigingen goed om de coronamaatregelen binnen de sociëteit te handhaven. De besmettingen vinden vooral plaats in studentenhuizen, horeca en in de privésfeer, aldus de burgemeester. ‘Je kunt je dus afvragen of het sluiten van de sociëteiten zin heeft.’

Over huisfeestjes is de burgemeester minder mild. Daar moet een einde aan komen, desnoods door strenger te controleren. De burgemeester stelt dat handhavers vaker langs de deuren van studentenhuizen zullen gaan. ‘We komen gewoon langs en zeggen: nou moet het afgelopen zijn.’

Harder optreden

Ook op openbare plekken, zoals het Noorderplantsoen en het stadsstrand, gaat de gemeente harder optreden. ‘Dat is nou net niet de plek om elkaar zo op te zoeken’, zei hij vrijdagmiddag. Hij begrijpt dat studenten elkaar willen zien, maar nu de coronasituatie in de stad verergert moeten studenten daar rekening mee houden, stelt hij.

‘Dit overstijgt echt het belang van individuele studenten’, zei de burgemeester, ‘want op de universiteit is alles erop gericht fysiek onderwijs weer te kunnen laten plaatsvinden. Houd dus afstand, houd geen huisfeestjes, ga niet op elkaar klitten in de kroeg en houd je ook thuis aan de regels.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties