Brief weduwe Multatuli gevonden

In tweedehands boekwinkel Books4Life in Groningen deed een vrijwilliger een bijzondere vondst; een brief uit 1930 van de weduwe van Multatuli, gericht aan een medewerker van de RUG. De brief wordt op 11 maart overgedragen aan het Multatulimuseum in Amsterdam.
Door Simone Harmsen

Een vrijwilliger van het tweedehands boekwinkeltje Books4Life in Paddepoel deed afgelopen zomer een bijzondere ontdekking. Bij het openen van een van de nieuw binnengekomen boeken – een roman van Nelleke Noordervliet – vond hij een brief, gedateerd 4 januari 1930.

Geachte heer!

Ik dank u zeer voor uw brief van 16 dec. jl. – waaruit nog blijkt hoezeer u Multatuli waardeert, en hoe u hem bekend wilt maken ook onder de jongeren. Dat verheugt mij zeer. Want hij was groot en goed en zijn streven altijd edel.

Met hartelijke groet, hoogachtend,
Wed E Douwes Dekker

Max Havelaar

De brief is geschreven door Mimi Douwes Dekker, de weduwe van Eduard Douwes Dekker, beter bekend als Multatuli. Onder die naam schreef hij onder meer het beroemde Max Havelaar. De weduwe richt zich in haar brief tot een medewerker van de RUG, ene ‘weledelgeleerde heer Jac Grit’, kennelijk een groot bewonderaar van Multatuli’s werk. Hij was op het moment van schrijven
werkzaam bij het Hygiënisch Laboratorium van de Rijksuniversiteit Groningen.

Jetty Olijdam, voorzitter van de stichting Books4Life: ‘De weduwe van Multatuli deed haar best het werk van haar overleden man onder de aandacht te brengen.’ In haar brief dankt ze Jac Grit dan ook voor zijn inspanningen Multatuli bekend te maken bij de jeugd van de jaren dertig. De weduwe zou later dat jaar overlijden.

Collectie

Hoewel de brief een half jaar geleden al werd gevonden, heeft de stichting nu pas actie ondernomen. ‘We waren de afgelopen maanden druk met het verhuizen naar een nieuw pand. Nu pas hebben we er vaart achter gezet.’

Het Multatulimuseum in Amsterdam wil de brief graag in zijn collectie opnemen. Klaartje Groot van het museum: ‘Natuurlijk was het nog veel bijzonderder geweest als de brief van Multatuli zelf was. Maar we zijn naast een museum ook een documentatiecentrum. Deze brief is een mooie aanvulling op ons archief.’ Op zaterdag 11 maart komt Groot de brief ophalen in Groningen.

Olijdam: ‘We vinden wel vaker briefjes in boeken, maar vaak zijn dat kassabonnetjes.’ Van wie het boek was waarin de brief gevonden werd, of waar hij vandaan kwam, kan de stichting niet meer achterhalen. ‘Particulieren komen hier vaak dozen vol boeken doneren. We houden niet bij wat waarvandaan komt.’

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties