Faculteitsraden zien noodzaak niet: Waarom fuseren als het goed gaat? (UPDATE)

Waarom zou je kleinere faculteiten laten fuseren met groter als de kleine nu al goed functioneren? Neem ze liever als voorbeeld, of werk aan een federatiestructuur.

Dat stellen de faculteitsraad van ruimtelijke wetenschappen en de hele Faculteit Wijsbegeerte onafhankelijk van elkaar in brieven aan het eigen faculteitsbestuur, het college van bestuur (cvb) en aan de onafhankelijk procesbegeleider Arthur Mol.

Mol, oud-rector magnificus van Wageningen University & Research, is eind maart door het cvb aangesteld om de herstructureringsplannen van de faculteiten sociale wetenschappen, geesteswetenschappen, rechtsgeleerdheid en economie en bedrijfskunde (het SSH-domein) te begeleiden. Zijn advies aan het cvb wordt begin juli verwacht. 

Voorbeeld

De f-raad ruimtelijke wetenschappen ziet niet hoe een herindeling van de faculteit leidt tot een meer efficiënte organisatie. De faculteit werkt in de vier RUG-schools waar interdisciplinair onderzoek wordt gedaan, heeft onderzoeks- en onderwijssamenwerkingen met bijna alle andere faculteiten en heeft ruimte ervaring in samenwerkingsprojecten op regionaal, nationaal en internationaal niveau, schrijft de raad. 

Bovendien lukt het de faculteit goed om externe fondsen aan te trekken en zijn er meerdere onderwijsprogramma’s die onder studenten hoog aangeschreven staan, waardoor de studentenaantallen toenemen. 

De f-raad vreest dat een herindeling niet leidt meer flexibiliteit, maar dat de faculteit inboet op de sterke punten die het nu heeft. De faculteit wijsbegeerte, van hoogleraar tot examencommissie en oud-decanen, vreest hetzelfde.

Voorkeur

Hoewel er nog geen keuzes zijn gemaakt, heeft het cvb zijn voorkeur uitgesproken voor het scenario waarbij de drie kleinere SSH-faculteiten (ruimtelijke wetenschappen, wijsbegeerte en religie, cultuur en maatschappij) opgaan in de vier grotere (rechten, letteren, economie- en bedrijfskunde en gedrags- en maatschappijwetenschappen).

Volgens het cvb moet de universiteit zich voorbereiden op ontwikkelingen in Nederland en de wereld (waaronder de miljoenenbezuiniging die de universiteit boven het hoofd hangt) door ‘wendbaar’ te zijn. 

Een onderdeel daarvan is een organisatiestructuur waarin besluiten sneller genomen kunnen worden, aldus het cvb. Maar, zei collegevoorzitter De Vries eind maart nog, ‘we staan absoluut open voor suggesties van andere passende organisatievormen en debat erover’.

Input

En terwijl procesbegeleider Mol al ruim een maand bezig is, heeft ruimtelijke wetenschappen geen idee of er überhaupt naar zijn input gevraagd wordt. 

‘We hebben dinsdag een extra overleg gehad met alle faculteitsraden waarbij Arthur Mol ook aanwezig was’, zegt Gwenda van der Vaart, voorzitter van de faculteitsraad. ‘Dat overleg is op voorstel van de raden ingepland, omdat het voor iedereen onduidelijk was hoe en wanneer de medezeggenschap in het proces betrokken zou worden.’

In het overleg werd duidelijk dat Mol tot nu toe met twee faculteitsraden heeft gesproken, aldus Van der Vaart. ‘Op uitnodiging van die raden. Terwijl wij verwachten dat hij zelf bij alle raden langs gaat.’ Mol heeft wel met de f-raad van wijsbegeerte gesproken, maar die stond er ook van te kijken dat ze hem zelf moesten uitnodigen. 

Vertrouwen

De raad heeft daarom de brief ook aan Mol gegeven. ‘En we hopen in juni al iets van zijn conceptadvies te lezen, voor in juli het definitieve advies naar het cvb gaat. Omdat het cvb de kaarten tot nu toe erg dicht tegen de borst houdt, zou openbaarheid goed zijn om vertrouwen op te bouwen.’

In de vergadering van de universiteitsraad (u-raad) en het cvb donderdag kwam het onderwerp ook kort aan de orde. De raad vroeg het cvb om aan decanen te vragen om zo snel mogelijk in gesprek te gaan met hun faculteitsraden, omdat het in veel raden nog niet is besproken. Bovendien dringt de tijd. Rector Jacquelien Scherpen zegde toe de decanen dat te vragen. 

NOOT REDACTIE: De brief van de Faculteit Wijsbegeerte over de fusieplannen is na de eerste publicatie toegevoegd.

Lees ook:

Engels

2 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties