Bouw van Feringa Building is gestart

Na jaren van voorbereiding is maandag een begin gemaakt met de bouw van de Feringa Building, het nieuwe gebouw van Science and Engineering op Zernike.
Door Rob Siebelink

Aannemer Ballast Nedam start met de fundering, die bestaat uit zo’n tweeduizend betonnen palen. Daarvoor worden eerst gaten geboord, die vervolgens worden voorzien van wapening en volgestort met beton.

Deze manier levert, in tegenstelling tot heipalen, geen zware geluidsoverlast op, zodat omliggende gebouwen zo weinig mogelijk hinder ondervinden. Wel betekent het dat er meer betonwagens moeten rijden, aldus de RUG. Er wordt gestart aan de zuidkant van het bouwterrein.

Drie V-vleugels

De Feringa Building krijgt de vorm van drie aaneengeschakelde V-vleugels en huisvest straks 1400 studenten en 850 medewerkers. De eerste fase is in de loop van 2021 klaar. Dan kunnen de eerste onderzoeksgroepen van de faculteit er hun intrek nemen.

Daarna wordt fase 1B afgebouwd en kunnen gebouwdelen 17 en 18 van Nijenborgh 4 worden gesloopt om plaats te maken voor Fase 2. Deze zal begin 2022 starten en in de zomer van 2023 klaar zijn.

Geen vertraging

De RUG verwacht dat deze planning wordt gehaald, ondanks de recente uitspraak van de rechtbank Groningen in het kort geding dat een consortium van drie installatiebedrijven tegen de universiteit had aangespannen.

De RUG wilde vanwege de te hoge kosten die het consortium berekende (90 miljoen euro) niet verder met de bedrijven. Zij besloot het werk daarna onderhands aan te besteden aan een derde partij voor 80 miljoen.

Dat had de RUG niet zo mogen doen, oordeelde de rechtbank. De universiteit zal nu een nieuwe aanbesteding doen. Maar tot vertraging zal dat niet leiden, aldus de universiteit.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties