DOOR GIULIA FABRIZI EN CHRISTIEN BOOMSMA
De Faculty of Science and Engineering (FSE) gaat een bonus invoeren voor wie in maximaal 4,5 jaar promoveert. Maar de geplande strafkorting voor wie er langer over doet, is van de baan.
Aanvankelijk was er nog sprake van een zogenaamde ‘bonus/malus-regeling’. Dat laatste deel vindt het faculteitsbestuur bij nader inzien toch geen goed idee.
‘Er worden immers ook nog altijd inspanningen verricht om oude promotietrajecten (langer dan 6/7 jaar) tot een succesvolle promotie te leiden’, staat in een memo die de faculteitsraad hierover kreeg. ‘Als we dit gaan missen, leidt dit ook tot minder inkomsten.’
Trage promotietrajecten
FSE kampt al lange tijd met relatief trage promotietrajecten. Minder dan de helft van alle promovendi promoveert binnen vijf jaar, bleek vorig jaar uit een inventarisatie.
Dat kost de universiteit extra geld aan begeleiding en accommodatie. Bovendien maken sommige promovendi hun dissertatie nooit af, waardoor de faculteit de promotiepremie in zijn geheel misloopt.
Promovendi lopen op hun beurt nog tijdenlang op de faculteit rond terwijl ze geen aanstelling – en dus geen inkomen – hebben.
Decaan Joost Frenken zei destijds dat een cultuurverandering nodig was: ‘Veel supervisors denken dat een PhD alleen de moeite is als er vijf hoofdstukken in staan, of vijf publicaties. Maar dat is niet wat de wet hierover zegt.’
Zorgen
Om mensen aan te sporen binnen de gegeven tijd te promoveren, introduceert FSE nu dus wel een bonusregeling. Voor promoties die plaatsvinden binnen 4,5 jaar, krijgt een onderzoeksgroep een hogere promotiepremie. Promoties die langer duren, krijgen de standaardpremie.
Leden van de faculteitsraad spraken vorige week hun zorgen uit over de nieuwe plannen. Zou dat bijvoorbeeld geen negatieve gevolgen hebben voor mensen die zwanger worden, of raadswerk doen? ‘Want mensen hebben ook een leven’, zei Eva Teuling. ‘En dan hebben ze misschien het gevoel dat ze hun groep geld kosten.’
Volgens decaan Frenken wordt er niet op een dag gekeken. ‘Als je alle details moet registreren, komt daar enorm veel administratie bij kijken. Dat willen we niet. Maar als jullie als raad signalen krijgen dat dit gebeurt, laat het ons alsjeblieft weten.’