‘Boerkaverbod’ geldt nu ook op de RUG
‘Boerkaverbod’ geldt nu ook op terrein van de RUG
Het universiteitsbestuur van de RUG stemde dinsdag in met nieuwe richtlijnen waarmee actief kan worden opgetreden tegen mensen die gezichtsbedekkende kleding dragen.
Ook is het verbod op dragen van gezichtsbedekkende kleding opgenomen in het recentelijk gepubliceerde studentenstatuut. Daarmee is het ‘boerkaverbod’, zoals het is gaan heten, officieel van kracht in alle gebouwen en op alle terreinen van de RUG.
Handhaving
Wie toch met bijvoorbeeld een integraalhelm, bivakmuts of boerka een universiteitsgebouw probeert in te lopen, wordt hierop aangesproken. ‘In het algemeen sluiten we aan bij de instructies zoals die ook zijn verstrekt door het ministerie van binnenlandse zaken’, zegt RUG-woordvoerder Jorien Bakker. ‘Eerst proberen om het op een vriendelijke manier op te lossen.’
Medewerkers van het Facilitair Bedrijf, waar de portiers dan ook onder vallen, zijn straks verantwoordelijk voor de handhaving. ‘Zij zullen iemand er eerst vriendelijk op wijzen dat het niet is toegestaan’, legt Bakker uit.
Als iemand na herhaaldelijk verzoek nog steeds weigert het gezicht te laten zien, wordt de beveiliging erbij gehaald. ‘Die zullen ook een verzoek doen. Als dat ook niet werkt, wordt de politie gebeld.’
Onherkenbaar
Het is sinds 1 augustus bij wet verboden om in het openbaar vervoer en in en rondom gebouwen van het onderwijs, de zorg en de overheid kleding te dragen die het gezicht onherkenbaar maakt. Hoewel de wettekst niet ingaat op specifieke kledingstukken, is de nieuwe wet in de volksmond bekend als het ‘boerkaverbod’.
Volgens critici gaat het om symboolpolitiek. De wet zou een niet-bestaand probleem oplossen en ondertussen een kleine groep vrouwen van voornamelijk islamitische achtergrond benadelen. Tijdens de invoering lieten onder meer de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht weten de handhaving van de wet geen prioriteit te geven.
Kritiek op de RUG
Ook op de RUG klinkt kritiek op het besluit. Zo laten studentenpartij DAG en het Groningen Feminist Network (GFN) weten teleurgesteld te zijn. ‘De universiteit heeft een bepaalde vrijheid bij de uitvoering van deze wet. Ze had daarom ook kunnen besluiten zich achter critici als de burgemeester van Amsterdam te scharen’, zegt Manuel Reyes, fractielid van DAG in de universiteitsraad.
DAG en GFN vinden het moeilijk met elkaar te rijmen dat de universiteit vorig jaar nog het thema ‘inclusiviteit’ voor haar lustrum gebruikte en nu maatregelen neemt die volgens hen een discriminerende werking hebben.
‘We hadden gehoopt dat de universiteit ook het goede voorbeeld zou geven’, zegt Reyes.