Bloemen en krans voor slachtoffers WOII voor stil Academiegebouw

Rector Cisca Wijmenga en cvb-voorzitter Jouke de Vries leggen de krans. Foto Anouk Brekhof

Krans voor slachtoffers WOII voor stil Academiegebouw

Het college van bestuur van de RUG heeft dinsdag een bloemenkrans gelegd op de trappen van het Academiegebouw, ter nagedachtenis aan studenten en medewerkers die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.
4 mei om 11:19 uur.
Laatst gewijzigd op 4 mei 2021
om 11:25 uur.
mei 4 at 11:19 AM.
Last modified on mei 4, 2021
at 11:25 AM.
Avatar foto

Door Rob Siebelink

4 mei om 11:19 uur.
Laatst gewijzigd op 4 mei 2021
om 11:25 uur.
Avatar foto

By Rob Siebelink

mei 4 at 11:19 AM.
Last modified on mei 4, 2021
at 11:25 AM.
Avatar foto

Rob Siebelink

Hoofdredacteur Volledig bio Editor-in-chief Full bio

Net als vorig jaar gebeurde de kranslegging in kleine kring, vanwege de coronamaatregelen. Toen werden bloemen gelegd in het Academiegebouw, nu had het college van bestuur ervoor gekozen om dat buiten te doen, op de trappen van het gebouw. De krans met rode, witte en blauwe bloemen werd geplaatst bij de ingang. 

In de oorlog en tijdens de Duitse bezetting kwamen zo’n honderd medewerkers, studenten en alumni om het leven. Hun namen staan op drie plaquettes in het trappenhuis van het Academiegebouw. De eerste twee zwartgranieten gedenktekens, door Willem Johannes Valk gemaakt, werden in 1948 geplaatst.

Niet compleet

In 1953 en 1965 werd nog een aantal namen toegevoegd. De derde plaquette kwam er op 4 mei 2007 bij; twee jaar eerder bleek uit onderzoek van RUG-historicus Klaas van Berkel dat de eerdere namenlijst toch niet compleet was.

De Joodse oorlogsslachtoffers die op de plaquettes staan vermeld, zijn ook opgenomen in het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland. Daar is meer informatie te vinden, zoals een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

In het Academiegebouw is ook Anda Kerkhoven vereeuwigd, in glas-in-lood. Zij maakte deel uit van een noordelijke verzetsgroep en is de enige Nederlandse student die tijdens de Tweede Wereldoorlog is geëxecuteerd, op 19 maart 1945. Dat was nog geen maand voordat de stad Groningen door het Canadese leger werd bevrijd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in