Biologen paar dagen dakloos door aanpassingen Linnaeusborg

Ook onderkomen op Schier gaat seizoen dicht

Linnaeusborg moet aantal dagen sluiten

De Linnaeusborg moet in de komende maanden enkele dagen sluiten vanwege grote aanpassingen in de luchtverversingsinstallaties. Ook het biologisch onderzoeksstation De Herdershut op Schiermonnikoog moet een seizoen dicht.
19 november om 13:36 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
november 19 at 13:36 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.
Avatar photo

Door Christien Boomsma

19 november om 13:36 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
Avatar photo

By Christien Boomsma

november 19 at 13:36 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

De luchtverversing van de Linnaeusborg moet flink worden aangepast nu de  molecuulbouwers van onderzoekscentrum CBBC er gehuisvest worden. Bij de bouw van het tien jaar oude pand, waarin vooral biologen gehuisvest zijn, is de luchtverversing ‘maximaal uitgelegd’. Dit betekent dat de installaties vanaf het begin op de top van hun mogelijkheden presteerden.

Nu er meer chemische labs in de borg moeten worden ondergebracht, voldoet dat niet meer. De hele operatie kost in totaal zeven miljoen euro.

Wanneer de zwaardere luchtafvoer wordt ingepast op de bovenverdieping van de borg zal de huidige installatie moeten worden stilgelegd. ‘En als er geen afzuiging is, dan mag er niet gewerkt worden in het gebouw’, vertelt manager huisvesting Andrys Weitenberg van de Faculty of Science and Engineering. ‘Vanwege de veiligheid mogen er geen medewerkers en studenten in de Linnaeusborg aanwezig zijn wanneer de ventilatie uitvalt.’

Hij probeert de overlast voor studenten en wetenschappelijk personeel tot het minimum te beperken, bijvoorbeeld door de sluiting rond feestdagen te plannen. Maar sluiting rond de kerstdagen is hoe dan ook niet haalbaar, zegt Weitenberg. 

Herdershut is sleets

De biologen moeten het ook een seizoen stellen zonder De Herdershut op Schiermonnikoog. Dat is de faciliteit waar studenten en onderzoekers verblijven tijdens veldwerk op het Waddeneiland. Het gebouw, dat nu ruimte biedt aan 38 mensen, gaat tegen de vlakte en maakt plaats voor nieuwbouw. ‘Er zijn problemen met de algehele conditie van het gebouw. Het raakt sleets’, verklaart Weitenberg. 

Het gaat echter niet lukken om de bouw van de nieuwe faciliteit te realiseren in de winter, de periode waarin De Herdershut niet wordt gebruikt. ‘Dat is een tegenvaller’, zegt Weitenberg. 

Naar een oplossing wordt gezocht. Wanneer de huidige Herdershut precies gesloopt gaat worden, is nog niet bekend. 

De Faculty of Science and Engineering kraakt in zijn voegen door het groeiende aantal studenten en onderzoekers. Hoe los je de ingewikkelde logistieke puzzel op die daardoor ontstaat? Woensdag publiceert UKrant een uitgebreid artikel hierover.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties