Elke dag vraagt de redactie van UKrant zich af: waar schrijven we over, waarom schrijven we erover en hoe schrijven we erover? ‘Bij UKrant’ is een onregelmatig verschijnende rubriek waarin we een kijkje achter de schermen geven.
Sociale media liggen onder vuur: geheime algoritmes, spionage van/voor buitenlandse mogendheden, politieke beïnvloeding, de machtige Big Tech. Heel relevante discussies, maar met name voor jongeren zijn diezelfde sociale media een belangrijke (om niet te zeggen de belangrijkste) bron van informatie.
De verkiezingen in de VS? Via een Instastory. Nieuws over de oorlog in Oekraïne? Met een filmpje uit de loopgraven op TikTok. De uitreiking van de Oscars? Live te volgen op Facebook.
Twitter (nu dus X) was het eerste socialemediaplatform waarop UKrant actief werd, dat was in juli 2009. Facebook volgde 3,5 jaar later, in december 2012, Instagram in februari 2015.
Nieuws over de oorlog in Oekraïne? Met een filmpje uit de loopgraven op TikTok
Sociale media werden toen vooral gezien als een uithangbord, een etalage voor het ‘echte’ werk. Dat ‘echte’ werk was de website en sociale media moesten daarvoor ‘traffic genereren’, zoals dat deftig heette. Minder deftig: clicks opleveren.
Maar zo werkt het niet meer. Sociale media zijn standalonekanalen geworden, elk met zijn eigen dynamiek, tone of voice, selectiekeuze en bovenal: met zijn eigen publiek.
Dat digitale landschap is wel voortdurend aan verandering onderhevig. Was je tien jaar geleden een sukkel als je geen Facebookaccount had, nu word je meewarig aangekeken omdát je er een hebt. Twitter was ooit dat flitsende medium om snel een nieuwtje of discussie de wereld in te slingeren, nu heeft het de status van een digitaal afvoerputje.
De discussie over de voors en tegens hebben we dus ook op de redactie weer eens gevoerd: waar zet UKrant op in, wat doen we niet en wat zeggen we vaarwel?
Je was tien jaar geleden een sukkel als je geen Facebookaccount had
De RUG, andere universiteiten en ook tal van media zijn gestopt met X. We zijn ons natuurlijk bewust van de discussie over X en eigenaar Elon Musk, maar de politieke sentimenten ten spijt blijven wij vooralsnog. Bij belangrijke academische kwesties (stakingen, bezuinigingen, werkdruk, cao-onderhandelingen, de toga-discussie) doet X er nog steeds toe, zo blijkt telkens weer.
We stoppen met Facebook, de relevantie van UKrant is daar nihil geworden.
We blijven actief op Bluesky (een alternatief voor X dat mondjesmaat maar gestaag terrein wint), terwijl we afscheid nemen van Mastodon (te gefragmenteerd). Threads (het alternatief van Mark Zuckerbergs Meta voor X/Bluesky/Mastodon) laten we voor wat het is, terwijl UKrant binnenkort wel op TikTok is te volgen. Daarvoor moeten we nog wat organisatorische hobbels nemen, nadere info volgt.
Instagram wordt verder uitgebouwd. Insta is al ons speerpunt voor met name de jongere doelgroepen; we hanteren het motto ‘Insta first’, met zogeheten Instastories en Reels (korte video’s) als er iets gebeurt op en rond de uni.
En tot slot LinkedIn, terug van weggeweest zo lijkt het. Het is bij uitstek het sociale platform om een professionele doelgroep te bereiken; de academische staf. UKrant leidde er een slapend bestaan, maar ons account is vernieuwd en weer klaarwakker.
Rob Siebelink is hoofdredacteur van UKrant