Bij UKrant: nieuwe columnisten

Elke dag vraagt de redactie van UKrant zich af: waar schrijven we over, waarom schrijven we erover en hoe? Een kijkje achter de schermen.

UKrant verwelkomt deze week drie nieuwe student-columnisten. Bente van Leeuwen en Bauke van der Kooij laten in wisseldienst hun licht schijnen over het universitaire en het Groningse studentenleven, Niall Torris uit Ierland doet dat met een internationaal perspectief op de Engelse sectie van UKrant. Wij stellen ze hier kort voor:

Bente van Leeuwen: Kijken tot mijn handen jeuken

Bente van Leeuwen studeert nu vier jaar in Groningen. Ze deed eerst de bachelor geneeskunde, stapte over naar filosofie en daar voelt ze zich veel meer op haar gemak. Ze doet nu de master filosofie en maatschappij.

Daar wordt van haar verwacht om kritisch te kijken naar de wereld, om een nieuwe blik te werpen en om impliciete aannames expliciet te maken, zegt ze.

‘Observeren, inzoomen en uitvergroten. Dat is precies wat ik ook aan schrijven zo leuk vind. Kijken tot mijn handen jeuken: ik loop naar de sportschool en zie een klein meisje klungelen met een grote bakfiets; studerend in de UB zie ik een vriendin om de paar minuten oogcontact maken met een jongen die ze nu nog niet kent; in de trein onderweg naar mijn ouders merk ik dat ze gemist heb. Gebeurtenissen of gevoelens – groot of klein, mooi of lelijk – op een herkenbare en persoonlijke manier weergeven, dat is mijn doel.’

Bauke van der Kooij: Het studentenleven zit vol met patronen

Bauke van der Kooij is derdejaars student sociologie. Vroeger boeide schrijven hem niet echt, lezen evenmin, bekent hij. ‘Voor boeken was mijn concentratieboog meestal niet lang genoeg, en door mijn linkshandigheid veegde ik altijd alles wat ik had opgeschreven even hard weer uit.’

Maar het is goed gekomen met Bauke. ‘Alle goede en slechte teksten waarmee ik in aanraking kwam, hebben mij geleidelijk gemotiveerd om zelf gedachtegangen en dingen die mij intrigeren op te schrijven. Waarom kiezen mensen voor de woorden die ze schrijven of zeggen, waarom doen mensen de dingen die ze doen? De column is hiervoor uitermate geschikt: kort en prikkelend.’

‘Het studentenleven vergelijk ik zelf altijd graag met een kroket: aan de ene kant goedkoop, voorgekauwd en een beetje afgezaagd, aan de andere kant wel heel erg lekker. Het studentenleven zit vol met patronen, clichés en gedragingen die heel normaal aanvoelen, maar waar zelden over wordt nagedacht. Het is voor mij een eindeloze bron van zowel fascinatie als ergernis: ik doe er zelf even hard aan mee.’

Niall Torris: Universiteiten belangrijk voor discussie

Niall Torris is pre-masterstudent klinische psychologie en komt uit Dunleer, een stad in het noordoosten van Ierland, dichtbij de grens met Noord-Ierland. Een groot deel van zijn tijd in Dunleer bracht hij door in de krantenwinkels van zijn vader.

Niall studeerde psychologie aan University College Dublin (UCD) en haalde zijn bachelor filosofie en Engelse literatuur aan het Carlow College. Hij behartigde de belangen voor studenten aan beide onderwijsinstellingen en maakte zich in die rol sterk voor de positie van Ierse studenten.

Niall heeft een mening en komt daar graag voor uit. Universiteiten zijn een belangrijk platform voor discussie, vindt hij. ‘Ik hoopt dat mijn mening aanleiding geeft tot discussies over kwesties die RUG-studenten raken.’

Rob Siebelink is hoofdredacteur van UKrant

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties