Een nieuw Academisch Jaar, een nieuwe website

Elke dag vraagt de redactie van UKrant zich af: waar schrijven we over, waarom schrijven we erover en hoe? Een kijkje achter de schermen. Deze keer: een nieuwe website.

Voor wie het nog niet is opgevallen: de site van UKrant is in de zomer geheel vernieuwd. Dat was geen overbodige luxe; de vorige site werd in 2016 gelanceerd – vijf jaar geleden is in internettermen zo ongeveer de prehistorie. Het was dus tijd voor een likje verf.

Rubrieken maken de website overzichtelijker.

Wel, het is meer dan een likje verf. Er is een heel nieuwe site geconstrueerd met een andere structuur die, naar wij hopen, overzichtelijker is en waarop het makkelijker navigeren is. Zo zijn alle artikelen gerubriceerd (nieuws, achtergrond, video, opinie, wetenschap enzovoort) en in blokken geplaatst: achtergrond bij achtergrond, opinie bij opinie, video bij video, wetenschap bij wetenschap.

Uitzondering is het blok bovenin: daar krijgen de belangrijkste en meest actuele verhalen een plekje. De artikelen zakken vanzelf naar een ander plekje op de site als de tijd voortschrijdt (in de rubriek waar het thuishoort).

Na verloop van tijd is een verhaal dus niet meer op de homepage te zien, maar geen paniek. Met de zoekfunctie (type een sleutelwoord in, zoals bv ‘Zernike’ of ‘Noorderplantsoen’) is elk verhaal vanzelfsprekend terug te vinden.

De footer, waar extra informatie over UKrant is te vinden.

In het oog springende veranderingen zijn verder dat de korte samenvattingen zijn vervallen en dat geldt ook voor de zogeheten infinite scroll (met de vorige site kon eindeloos terug in het verleden worden gescrold). De homepage heeft nu een kop en een staart: het logo en onze naam als begin, een footer als einde. Daar is op een overzichtelijke manier extra informatie te vinden over UKrant, zoals het colofon.

Over de nieuwe website is goed nagedacht, vanzelfsprekend. En vooraf is die getest, ook vanzelfsprekend. Maar de ervaring is (dat geldt voor elke nieuwe website) dat er altijd onvoorziene foutjes en onvolkomenheden in zitten. Dat zal bij ons niet anders zijn. Komt u zulke kwesties tegen, aarzel dan niet en mail ons.

Rob Siebelink is hoofdredacteur van UKrant

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties