Elke dag vraagt de redactie van UKrant zich af: waar schrijven we over, waarom schrijven we erover en hoe schrijven we erover? ‘Bij UKrant’ is een onregelmatig verschijnende rubriek waarin we een kijkje achter de schermen geven.
Het is grappig bedoeld met een serieuze ondertoon of serieus bedoeld met een grappige ondertoon; een petitie op Instagram om UKrant om te dopen tot De Letterenbode. Waarom? De (onbekende) initiatiefnemer vindt dat UKrant ‘een unifocus heeft op de Faculteit der Letteren en aanverwante faculteiten als wijsbegeerte en religie, cultuur en maatschappij’.
Het lijkt alsof de redactie ‘compleet vergeet’ dat de meerderheid van de studenten en medewerkers niks te maken heeft met de letterenfaculteit. ‘De huidige naam impliceert ten onrechte dat de RUG een krant heeft. Daarom willen we dat de naam verandert in De Letterenbode, een naam die representatief is voor haar activiteiten’.
De petitie – die overigens nog niet heel hard gaat – werd met enige hilariteit op de redactie ontvangen, maar zette ons ook op scherp. Want de discussie over ‘wie interviewen we en waar komen onze bronnen vandaan?’ is er een die voortdurend wordt gevoerd.
Wij zijn ons ervan bewust dat we soms te gemakkelijk, zeker als het druk is en de deadline in zicht, het Broerplein of het Harmonieplein oplopen voor een paar quotes – immers op kruipafstand van de redactie.
De huidige naam impliceert ten onrechte dat de RUG een krant heeft
Maar de grootste en zeker niet de minst toonaangevende faculteiten van de RUG, economie en bedrijfskunde (FEB) en science and engineering (FSE), zijn gevestigd op Zernike. ‘Vergeet Zernike niet’, zeggen we bijna standaard als redacteuren op pad gaan. En ook: ‘Ga niet naar het Broerplein, ga naar Zernike.’
Hebben we desondanks niet goed opgelet, staat letteren te vaak centraal? Er is maar een manier om dat uit te vinden en dat is alle verhalen bekijken die UKrant heeft gepubliceerd. Om het overzichtelijk te houden, heb ik mij beperkt tot gesproken bronnen in achtergrondverhalen (van 2025) en onderwerpen van nieuwsverhalen (vanaf september, dus dit academisch jaar).
Daaruit volgt: UKrant publiceerde dit academisch jaar ruim vierhonderd nieuwsverhalen. Verreweg de meeste (zo’n 350) hadden een nogal algemeen karakter: de dreigende bezuinigingen, hoe om te gaan met ChatGPT, internationalisering, cao-onderhandelingen, Big Tech, Aclo enzovoort. Daar komt letteren natuurlijk in voor, maar andere faculteiten evengoed.
Slechts tien berichten gingen specifiek over letteren, tegen bijvoorbeeld zeventien berichten over science and engineering, vijf over rechten en drie over de medische faculteit.
Vergeet Zernike niet, zeggen we als redacteuren op pad gaan
Dit kalenderjaar brachten we zo’n zestig grotere achtergrondverhalen. Van alle bronnen – studenten en medewerkers die we spraken over zeer uiteenlopende onderwerpen – kwam 22 procent van science and engineering, 16 procent van gedrags- en maatschappijwetenschappen (GMW), 7 procent van economie en bedrijfskunde, 6 procent van rechten en 8 procent van medische wetenschappen.
En de Faculteit der Letteren? Ruim een op de vier, student en medewerker, heeft een letterenachtergrond. Dat is inderdaad meer dan andere faculteiten – maar niet zo veel dat het de stelling rechtvaardigt dat we een letterenkrantje zijn.
Wat ook meespeelt is dat de faculteit een zeer divers en breed pakket aan opleidingen heeft met vaak maatschappelijke raakvlakken die nu eenmaal eerder het nieuws halen dan komeet XYZ123 in een sterrenstelsel far, far away.
Neemt niet weg dat ik blij ben met kritische geluiden uit de academische gemeenschap. Het houdt ons scherp en spoort ons aan nog vaker de fiets naar Zernike te pakken.
Rob Siebelink is hoofdredacteur van UKrant (aka De Letterenbode)