Beurspromovendi veroveren zetel in u-raad

De Doughnut Party heeft bij haar eerste verkiezingen een zetel in de universiteitsraad gewonnen. SOG verloor een zetel, De Vrije Student kreeg er eentje bij.

‘Fantastisch’, zei lijsttrekker Taichi Ochi tijdens de bekendmaking dinsdagmiddag, die door de coronacrisis online werd gehouden. Hoewel de jongste partij in de universiteitsraad is opgezet door beurspromovendi, benadrukte Ochi dat die voor alle studenten opkomt. ‘We maken allemaal deel uit van de universiteit en willen de beste ervaring voor alle studenten.’

Behalve de Doughnut Party kan ook studentenpartij De Vrije Student (DVS) tevreden terugkijken. DVS kreeg er een zetel bij en is volgend academisch jaar met twee zetels vertegenwoordigd. Lijst Calimero behield de vijf zetels en Studenten Organisatie Groningen (SOG) leverde een zetel in, waardoor die partij volgend jaar met vier zetels in de raad zit.

Bij de personeelsgeleding bleef de zetelverdeling hetzelfde: acht zetels voor de Personeelsfractie en vier zetels voor de Wetenschapsfractie.

Opkomst

In totaal stemde 22,95 procent van alle studenten voor de universiteitsraad. Hoewel dit percentage een klein beetje hoger ligt dan de 22,11 procent van vorig jaar, is het nog altijd lager dan de 24,9 procent van de laatste fysieke verkiezingen in 2019.

Van het personeel bracht 37,7 procent zijn stem uit voor de universiteitsraad. Dit is een kleine stijging ten opzichte van de 36,1 procent die in 2019 stemde. Volgens bestuursvoorzitter Jouke de Vries kan de lichte stijging van de opkomst bij zowel studenten als medewerkers te maken hebben met de coronapandemie.

‘We zien dat mensen het juist nu belangrijk vinden om te weten wat er op de universiteit gebeurt’, zei hij tijdens de uitzending. ‘Ze willen invloed hebben en dat vinden wij ook belangrijk. De RUG is een grote universiteit en wij vinden het belangrijk om beleid te maken waar onze studenten en medewerkers bij betrokken zijn.’

Faculteiten

Op de faculteiten werd gestemd voor de faculteitsraden. Onder de studenten was het opkomstpercentage over het algemeen hoger dan vorig jaar. Net als vorig jaar stemden bij University College Groningen (UCG) de meeste studenten: 60,8 procent. UCG zag ook de grootste stijging, want vorig jaar was de opkomst 49,08 procent.

Bij de medische faculteit was de opkomst onder studenten het laagst. Daar stemde 17,28 procent van de studenten. De afgelopen twee jaar hebben studenten bij de medische faculteit niet gestemd, omdat het aantal studenten dat meedeed met de verkiezingen even groot was als het aantal te verdelen zetels.

Onder medewerkers werd dit jaar op vijf van de elf faculteiten niet gestemd, omdat het aantal kandidaten net zo groot was als het aantal te verdelen zetels. Ook voor de raden van het Bureau van de universiteit en de Universiteitsbibliotheek werd om dezelfde reden niet gestemd.

Hoogste opkomst

De opkomst onder het personeel was het hoogst voor de dienstraad van het Centrum voor Informatie Technologie (CIT). Daar stemde 66,28 procent van het personeel. Dit was wel een daling ten opzichte van de laatste verkiezingen in 2019, toen 76,54 procent naar de virtuele stembus ging.

Bij de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen stemden de minste personeelsleden. Daar was de opkomst 53,33 procent, een daling ten opzichte van de 56,91 procent in 2019.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties