Bettina Reitz-Joosse Docent van het Jaar

Universitair docent Latijnse taal- en letterkunde Bettina Reitz-Joosse is verkozen tot Docent van het Jaar 2017.
Door Andriana Boyrikova / Vertaling door Sarah van Steenderen

‘Ik ben heel erg blij met deze prijs; het betekent dat ik iets goed doe in mijn colleges. Het laat ook zien dat onderwijs gewaardeerd wordt aan de universiteit. Niet alleen mijn onderwijs, maar dat van iedereen. Deze dag en deze prijs staan symbool voor de waardering voor al het fantastische werk dat hier gedaan wordt’, zei ze.

De jury was unaniem: ‘Er was één persoon die iedereen heel bijzonder vond. Iedereen hing aan haar lippen. Ze liet iedereen discussiëren en gaf ons stof tot nadenken.’ Ook haar studenten hadden haar zeer goed geëvalueerd; ze vinden voornamelijk de manier waarop ze de verbinding legt tussen de oudheid en de moderne wereld prachtig.

Fantastisch

‘Het voelde fantastisch!’, antwoordt Reitz-Joosse op de vraag hoe ze zich voelde toen ze werd aangekondigd als de winnaar. ‘Ik was verrast en enorm ontroerd. Wat mij betreft zijn er echt betere docenten. Onderwijzen is iets wat je steeds beter doet met de jaren, en ik ben nog best jong. Ik heb nog maar een paar jaar ervaring en ik kijk dan ook echt op tegen mensen zoals Jeanne Peijnenburg en Geurt Henk van Kooten. Zij hebben zo veel ervaring in het onderwijs.’

Tijdens haar praatje van tien minuten leidde Reitz-Joosse het publiek in een discussie over het citaat van Vergilius in het 9/11 Herdenkingsmuseum in New York: ‘No day shall erase you from the memory of time.’ Ze gaf meer informatie over de context van het citaat en legde uit dat met ‘you’ Vergilius verwees naar twee personages uit het negende boek van de Aeneis die hun vijanden in hun slaap overvallen en afmaken.

Dit feit is nogal van invloed op de interpretatie van het citaat. Reitz-Joosse moedigde het publiek aan om in paren te bespreken of de context hun interpretatie beïnvloedde. Bij de meesten was dit zo.

Uitstekend onderwijs

Een keer per jaar schijnt de Docent van het Jaar-verkiezing een spotlight op de docenten. De kandidaten moeten aantonen dat ze uitstekend onderwijs kunnen geven en dat ze hun studenten op innovatieve wijze ondersteunen in het leerproces.

Reitz-Joosse kreeg een prijs van 5000 euro, een donatie van het COWOG-fonds, die ze weer kan investeren in haar eigen onderwijs zoals congressen, onderzoek en student-assistenten. Ook kreeg ze een beeld van Joek van Draanen en mag ze een college ontwikkelen en geven aan het Honours College.

De tweede en derde prijswinnaars, hoogleraar Jeanne Peijnenbeurg en Roland Chiu, kregen allebei 2500 euro.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties