Bètafaculteit wil af van numerus fixus voor biologie

De Faculty of Science and Engineering wil toch geen numerus fixus meer voor biologie in het komende academisch jaar. De procedure om deze aan te vragen is op de valreep stopgezet.

De instroombeperking voor biologiestudenten aan de RUG werd in 2022 ingevoerd, toen de opleiding zich plotseling geconfronteerd zag met torenhoge aanmeldingscijfers. Er ging zelfs een brief uit naar potentiële studenten, waarin de opleiding studenten waarschuwde. De hoge aantallen zouden de kwaliteit van het onderwijs in gevaar kunnen brengen.

Voor de zomer verzocht de faculteit nog aan het college van bestuur om ook voor 2024-2025 een numerus fixus van 300 plaatsen aan te vragen. Maar daar komt ze nu van terug. 

Lager dan verwacht

De aantallen studenten die daadwerkelijk naar Groningen komen, blijken namelijk veel lager dan verwacht. Slechts 281 van de 1165 van de studenten die zich in 2021 aanmeldden, schreven zich echt in. In het jaar daarop – toen een fixus van 250 plaatsen was ingesteld – kwamen maar 138 van de 749 aangemelde studenten naar Groningen. Dit academisch jaar waren dat er 160 van de 610. 

‘Inmiddels is het faculteitsbestuur van mening dat het handhaven van de numerus fixus niet noodzakelijk en niet verantwoord is’, schrijft vicedecaan Rob Timmemans aan het college. ‘Een te lage instroom brengt een groter risico voor de stabiliteit en kwaliteit van de bachelor biologie met zich mee dan een hogere instroom.’

Mochten er toch meer dan 250 studenten naar Groningen komen, dan kan de faculteit dat bovendien beter opvangen dan voorheen. Dat komt door een ‘significante’ groei van de stafcapaciteit.

Engels

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties