Bende steelt in Rotterdam telefoons, student in Twente kerstbomen

Bende steelt in Rotterdam, student in Twente

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Op de Erasmus Universiteit is een bende dieven actief en studenten Universiteit Twente ‘rausen’ kerstbomen uit de tuinen.
Samengesteld door Rob Siebelink
28 november om 10:49 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
november 28 at 10:49 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

Moet prof. dr. Doerak aan de lijn?

Doerak is het knuffelbeest van de RUG, maar hij en zijn vele soortgenoten hebben een verwoestend effect op de omgeving. Zo verwoestend dat Doerak en co eigenlijk niet vrij mogen rondlopen. Dat stellen twee wetenschappers van Tilburg Universiteit in het tijdschrift Journal of Environmental Law.

Wereldwijd is de kat de op twee na gevaarlijkste uitheemse diersoort en vormt een serieus risico voor 367 bedreigde diersoorten, stellen de onderzoekers. Niet alleen de jacht speelt mee. De kat verspreidt ook ziektes en is gevaarlijk voor wilde katten, omdat ze met hen paren waardoor soorten kunnen verdwijnen.

De onderzoekers zeggen dat Nederlandse huiskatten jaarlijks zo’n 140 miljoen dieren doden. Twee derde van de slachtoffers wordt gemaakt door de 2,6 miljoen katten die als huisdier worden gehouden. De naar schatting miljoen verwilderde huiskatten doen de rest.

Dievenbende actief bij Erasmus Rotterdam

Op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam in een dievenbende actief. In de afgelopen weken waren er minstens twaalf diefstallen met min of meer dezelfde werkwijze. ‘Ze werken systematisch en struinen meerdere hogescholen en universiteiten af in heel Nederland’, zegt Safety en Security in Erasmus Magazine.

Volgens de organisatie gaat het om een criminele groep die opereert op meerdere hogescholen en universiteiten in heel Nederland. De meldingen van de slachtoffers wijzen erop dat de verdachten geen studenten zijn; ze zijn meestal mannen van middelbare leeftijd. ‘Ze bestelen studenten door een afleidingstrucje te gebruiken, bijvoorbeeld door de weg naar de bibliotheek te vragen.’

De dieven azen meestal op laptops en telefoons van studenten. Het is vrijwel zeker dat een groot deel van de gestolen laptops en telefoons in het buitenland, voornamelijk in België, terechtkomt, stelt Safety en Security. Vooral Apple-producten zijn een populair doelwit.

Studenten Twente ‘rausen’ kerstbomen

Politie en Universiteit Twente waarschuwen studenten om geen kerstbomen te jatten. Het is ieder jaar weer raak en het wordt er niet beter op, zegt hoofd beveiliging Benno Kiers in het universiteitsblad U-Today.

‘Vroeger gingen studenten de omliggende bossen in om een kerstboom te scoren, maar sinds een paar jaar verdwijnen er ook bomen bij omwonenden van de campus uit de tuin. Voorgaande jaren zijn er al studenten gepakt met een kerstboom onder de arm.’

Volgens Kiers is er in sommige campushuizen sprake van ‘groepsdruk’ om nieuwe bewoners als opdracht een kerstboom te laten stelen. ‘Dit jaar werd ik anoniem benaderd door een student die een kerstboom moest stelen voor het huis, maar dit liever niet wilde doen.’

De kerstbomenstrooptocht mag studentikoos klinken, het is en blijft strafbaar. ‘Als de politie een melding van omwonenden krijgt, kunnen ze niet zeggen: dit is een grapje van studenten. Ze moeten elke klacht serieus nemen. De politie gaat de komende weken dan ook strikt handhaven, dat is al toegezegd aan de omwonenden.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties