Kupers mist titel

Atleet Thijmen Kupers greep zondag de nationale outdoortitel op de 800 meter. Toch wist hij zich net niet te plaatsen voor de Olympische Spelen.
Door Koen Marée

De 24-jarige student, die komend jaar begint aan zijn schakeljaar richting de master human machine communication, kwam met zijn tijd van 1:45,25 vijf honderdsten van een seconde tekort om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Vorig jaar was Thijmen Kupers al dicht bij de limiet om deze zomer naar Brazilië af te mogen reizen. Achthonderdste van een seconde scheelde het om een prestigieus ticket te bemachtigen. Zondag waren de druiven nog zuurder dan een jaar geleden. Na een sterke race kwam Kupers als eerste over de finish, zijn concurrenten volgden op ruime achterstand. Hij wierp een snelle blik op de borden en stortte ter aarde: weer nét niet.

Goede hoop

In het voorjaar had Kupers nog goede hoop op het behalen van een startbewijs. ‘Ik moet gewoon vroeg in het seizoen de limiet halen, dan hoeft de jacht daarop niet ten koste te gaan van het EK. Een finale op de Olympische Spelen wordt heel lastig. Dat hangt ook van mijn groei af. Ik denk dat ik wel richting de 1:44 kan. Maar het is maar de vraag of dat genoeg is’, zei hij destijds tegen de Universiteitskrant.

Toch is zijn hoop nog niet compleet verloren. Kupers heeft nog één gouden kans om toch nog naar Rio te mogen. Over tweeënhalve week komen de beste 800-meterlopers van Europa naar Amsterdam voor het Europees Kampioenschap. Kupers verwacht een snelle race, waarin de concurrentie hem de push kan geven om nog net een tikkeltje harder te lopen.

Limiet

‘Ik heb liever een medaille dan een limiet’, reageerde hij maandagochtend in De Volkskrant. Om daar vervolgens aan toe te voegen: ‘Voor een medaille moet ik waarschijnlijk wel onder de limiet duiken.’ Het zal stiekem in het achterhoofd van de atleet blijven spelen. Want als deze kans verloren gaat, zal hij vier jaar moeten wachten tot de volgende: de Spelen van Tokio in 2020.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties