Een groep studenten heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de elektriciteitskabels van de licht- en cameratorens op het Broerplein doorgeknipt.
Beelden van de actie zijn sinds woensdagmiddag te zien op de Instagrampagina encampment.rug. De groep achter die pagina zegt er zelf niet bij betrokken te zijn geweest: de video is anoniem verstuurd door de daders.
Op de video is te zien hoe een persoon – met wat eruit ziet als een betonschaar – naar een van de torens toeloopt en iets doorknipt. Op dat moment vallen ook de groene lichten van de torens uit. Vervolgens loopt de persoon door naar de andere toren om ook daar ogenschijnlijk iets door te knippen.
Aangifte gedaan
‘De elektriciteitsdraden zijn inderdaad vannacht doorgeknipt’, bevestigt een woordvoerder van de RUG. Het is nog onduidelijk of de groep daarmee ook de camera’s uitgeschakeld heeft. ‘Daar doen we nog onderzoek naar. We zijn nu ook in gesprek met de leverancier van de torens om ze weer aan de praat te krijgen.’
De RUG heeft aangifte gedaan bij de politie, zegt de woordvoerder. ‘Dat onderzoek loopt en we worden door de politie geholpen om te kijken hoe het precies is gebeurd.’ De kabels waren woensdagavond weer gerepareerd.
‘Illegale camera’s’
Volgens het Instagrambericht vinden de studenten dat de camera’s illegaal zijn geplaatst na het pro-Palestina tentenkamp in mei van dit jaar. ‘Wij, als studenten van de universiteit, stemmen er niet in toe om gefilmd en bespioneerd te worden en daarom hebben we actie ondernomen om de camera’s te saboteren.’
Ze eisen dat de universiteit de camera’s weghaalt. Als dat niet gebeurt, stellen de studenten, dan zullen ze de torens blijven saboteren.
Meer kritiek
Eind oktober had ook de Groninger Studentenbond kritiek op de camera’s. ‘Studenten voelen zich bespied’, zei voorzitter Jitske Wielers tegen UKrant.
Studentenpartij Lijst Calimero vroeg in een vergadering van de u-raad in oktober ook om de camera’s weg te halen. Het college van bestuur zei toen dat het gebruik van de camera’s voortdurend wordt geëvalueerd, maar stelde ook dat het vanwege ‘landelijke ontwikkelingen’ niets kon zeggen over het al dan niet weghalen ervan.