Amsterdams corps moet nu echt iets doen en ontslagen docent geeft al 27 jaar toch college

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: TU Delft wil campus in Rotterdam en ontslagen docent geeft college in een studentenhuis.

Halsema over Amsterdams corps: de maat is vol

Voor burgemeester Femke Halsema is het sluiten van de sociëteit van het Amsterdamsch Studenten Corps (ASC/AVSV) een serieuze optie als de cultuuromslag binnen de vereniging uitblijft. Ze vindt de maatregelen die tot nu zijn genomen onvoldoende, meldt Het Parool.

Halsema stelt hard en duidelijk dat er een eind moet komen aan de beschermcultuur en de strafbare feiten binnen het corps. ‘Wat er in voorgaande jaren is gebeurd, is crimineel en strafbaar gedrag.’

Aspirant-leden werden de voorbij jaren, zo bleek uit onderzoek, psychisch en fysiek mishandeld – met kneuzingen, botbreuken en een hersenschudding tot gevolg. Halsema benadrukt dat strafbaar gedrag binnen het corps niet anders is dan elders. “We gaan niet met twee maten meten.”

Vorig jaar kwam het ASC/AVSV nog weer eens in opspraak toen vrouwen in een toespraak tijdens het lustrumdiner ‘niks en niks meer dan een hoer’ en ‘sperma-emmers’ werden genoemd.

Halsema liet het corps ook weten dat ze de ‘omerta’, de geheimhoudingsplicht, niet meer pikt. Want die zorgt ervoor ‘dat slachtoffers van geweld onbeschermd en vogelvrij zijn, terwijl de daders van geweld weten dat hun gedrag binnenskamers blijft’.

Ontslagen docent geeft na 27 jaar nog steeds les

Al vele jaren geeft Gert Regterschot bijles wiskunde aan studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Dat is niet zo raar. Wat wel raar is: dat doet hij voor niks, want de man is in 1995 door de uni ontslagen.

NRC bracht een fraaie reportage over Regterschot, die onder een trap in een studentenflat in de Brabantse hightech-stad domicilie houdt.

De TU stelt dat het dienstverband van Regterschot al lang geleden werd beëindigd omdat hij te weinig onderzoek deed en vaak in conflict kwam met collega’s. Hij stelt dat hij nooit een ontslagbrief heeft gekregen en dat hij trouw blijft aan zijn studenten.

Hij leeft van zijn spaargeld, cadeaubonnen van studenten en het statiegeld van flessen die hij vindt. Maar dat houdt hij niet lang meer vol; er gaat meer uit dan er binnenkomt. Studenten zijn nu een doneeractie voor hem begonnen; er is al meer dan 30.000 euro opgehaald.

TU Delft wil campus in Rotterdam

De TU Delft wil een vestiging openen in Rotterdam, die op termijn ‘een volledige campus met een substantieel aantal studenten’ moet worden. In Delft moet het aantal studenten vanaf 2026 juist krimpen.

Dat plan lanceerde het universiteitsbestuur, meldt de Delftse universiteitskrant Delta. De groei in Rotterdam moet volgens het plan krimp in Delft mogelijk maken.

Dat is nodig, want de stad kan en wil niet meer studenten huisvesten. Er zijn veel irritaties over de alsmaar groeiende TU. De uni wil daarom terug naar maximaal 25.000 studenten, nu zijn dat er nog 28.000.

2 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties