Amaliadag

Door Wouter Sipma

Het zal niemand in Groningen zijn ontgaan: aanstaande vrijdag, Koningsdag, komt koning Willem-Alexander (met aanhang) op bezoek om zijn verjaardag te vieren. Een mooie gelegenheid om onze stad aan hen en de rest van Nederland te laten zien en de aardbevingsproblematiek van de afgelopen jaren nog eens onder de aandacht te brengen.

Maar stiekem is er nóg een belangrijk issue.

De dochters van Wimlex zullen vrijdag namelijk ook meelopen met ‘de route’. Prinses Amalia wordt dit jaar 15 en zit in derde klas van het gymnasium. Langzamerhand zal ze over haar studiekeuze moeten gaan nadenken; een bezoek aan Groningen is dan een uitgelezen mogelijkheid om LOB-uren te maken! En dan kan ze gelijk de plekken uit Kraantje Pappies Lil’ Craney met eigen ogen zien.

Yantai

Zijn de voortekenen immers niet duidelijk? In 2015 kwam voorzitter van het CvB van de universiteit, Sibrand Poppema, met onze koning en de Chinese president Xi Jinping samen voor het ondertekenen van het akkoord voor de oprichting van de RUG-campus in Yantai.

Een perfecte dekmantel (want die campus zou er natuurlijk toch nooit komen) voor Poppema om bij de koning te peilen hoe het eigenlijk zit met de studieplannen van zijn dochters. De toekomstige koningin naar de RUG halen, dat zou fantastisch zijn (hoewel een buitenlandse royal meer oplevert); de koning stelde voor onder het mom van ‘Koningsdag’ een keer naar Groningen te komen.

Royals only

Want is Groningen eigenlijk niet de perfecte studiestad voor Amalia? De route die de koninklijke familie vrijdag aflegt begint bij de Prinsenhof, waar vroeger prinsen van Nassau overnachtten; daar kan ze dus gelijk haar studentenkamer (girls only, Dutch only, royals only) inspecteren.

Ook zal café Soestdijk gepasseerd worden; in de geschiedenis van de kroeg heeft er al eerder blauw bloed achter de bar gestaan. Een bijbaantje – in voor haar huiselijke sferen? – is dus ook al gevonden.

Nobel

Op het Broerplein zal ze een mini-college van professor Feringa volgen om te kijken of scheikunde misschien iets voor haar is; nobel is ze natuurlijk al wel. Ook Lieke Knip van het KEI-bestuur zal er zijn, die zich ongetwijfeld alvast zal aanbieden als KEI-mama.

Ten slotte zullen een aantal verenigingen Amalia in de Oude Kijk in ’t Jat kennis laten maken met het studentenleven (hoewel papa daar vast ook al wel een en ander over kan vertellen).

En is ze dan nog steeds niet overtuigd: het grootste studentenkoor van Groningen zal Het gras van het Noorderplantsoen ten gehore brengen.

Succes gegarandeerd!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in