Als jullie gaan klieren, dan gaan wij naar huis

De RUG moet zich voorbereiden op nieuwe protestacties van studenten, adviseert Bauke van der Kooij. Hoe? Met een protestprotocol in de vorm van de coronakleurenkaart.

De recente stroom aan protesten en bezettingen lijkt de universiteit te zijn overvallen. Uiteindelijk moest zelfs de politie ingezet worden om een groep demonstranten uit het Academiegebouw te verwijderen.

Alhoewel de communicatie van de universiteit zelf te wensen over laat, is het gedrag van de demonstranten die alleen het gebouw willen verlaten als ze hun zin krijgen natuurlijk ook gênant. De vergelijking met een ouder die niet weet hoe hij moet omgaan met een opstandig kind, is al snel gemaakt.

Alhoewel 90 procent van de studenten geen duidelijke mening heeft over deze shitshow, leidt het wel tot gezichtsverlies van de universiteit. Nu de storm enigszins is gaan liggen, is het zaak goed voorbereid te zijn op volgende demonstraties of bezettingen.

De coronapandemie overviel de universiteit ook, maar daarvoor werd uiteindelijk een handig protocol gemaakt met een handig kleurensysteem. Een goed protestprotocol kan handig zijn, en daar komt de opvoedkunde goed van pas.

Bij code lichtgroen, dus beginnende ongeoorloofde protesten, kun je nog beginnen met een soort huisarrest: een week lang niet naar feestjes, maar verplicht studeren in de UB tot in de avond. Bij donkergroen kun je denken aan geldstraffen. Als studenten in de portemonnee geraakt worden, kiezen ze eieren voor hun geld.

Een week lang niet naar feestjes, maar verplicht studeren in de UB tot in de avond

Zakgeld inhouden kan natuurlijk niet als universiteit, maar het collegegeld stiekem wat omhoog krikken wel. Echt effectief is natuurlijk om de koffieprijzen aan te passen. Zestig cent kan zo zeventig of tachtig cent worden bij aanhoudende bezettingen.

Werkt dat niet, dan kun je bij code oranje een stapje verder gaan en de mobiel en laptop van de demonstrerende studenten innemen. Niet alleen is het een effectieve straf (want wie kan er tegenwoordig nog zonder mobieltje?) maar het maakt het ook lastiger om via socialmediakanalen berichten te delen.

En als dat allemaal niet werkt, dan kun je nog altijd overgaan op code rood: als jullie gaan klieren, dan gaan wij naar huis. Als die vervelende protesten niet overgaan, kun je gewoon dreigen met online onderwijs.

Het is een soort laatste waarschuwing: als je nu niet stopt, volgen er draconische maatregelen. Niemand wil natuurlijk weer terug naar verplichte online colleges en gesloten universiteitsgebouwen.

Als je maar duidelijk en helder communiceert en consequent bent, zul je zien dat het probleem vanzelf minder wordt. Hoef je volgende keer ook niet de politie te bellen.  

BAUKE VAN DER KOOIJ

4 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

4 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties