Alleen maar Groningse groenten op je bord

Studenten koken duurzaam diner

Alleen maar Groningse groenten op je bord

Welke groenten je ook wilt eten, ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. Dat is gek en niet erg duurzaam, vinden psychologiestudenten Alisa Todorov en Jule Rief. Dus organiseren ze nu maandelijks het Local Farmers’ Dinner, met alleen maar seizoensgroenten uit Groningen.
14 november om 10:37 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
november 14 at 10:37 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.
Avatar photo

Door Remco van Veluwen

14 november om 10:37 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
Avatar photo

By Remco van Veluwen

november 14 at 10:37 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

Boer Harm Bosma (68) staart even over de uitgestrekte kolenvelden, keert om en beent door de regenplassen naar de kas met komkommer- en tomatenplanten. Daar is het broeierig warm, een groot contrast met het natte herfstweer buiten. Hij plukt een tomaatje. ‘Wil je eens proberen?’ Het is een klein, maar stevig exemplaar. ‘Wat een verschil, hè.’ Bij hem staan de planten in de volle grond, vertelt hij, terwijl supermarkttomaten op steenwol groeien.

Op hun boerderij in Zuidwolde verbouwen Harm en zijn vrouw Willy (70) tientallen soorten groenten. Tomaten dus, maar ook broccoli, pompoen, bloemkool, spinazie, bieten en bonen. De oogst verkoopt hij rechtstreeks aan de consument: al 25 jaar komen mensen hier langs om zelf hun groenten uit te kiezen. ‘Soms komen er hele families boontjes plukken en nemen ze wel tachtig kilo mee. Geen idee wat ze er allemaal mee doen.’

Seizoensgroenten

Van een ander deel van de opbrengst is de bestemming wél bekend: de borden van zo’n zeventig studenten en andere belangstellenden die aanschuiven bij het Local Farmers’ Dinner in de doopsgezinde kerk in Groningen. Psychologiestudenten Alisa Todorov (21) en Jule Rief (22) organiseren het maandelijkse diner. Ze serveren een veganistisch menu waarvoor uitsluitend lokaal verbouwde seizoensgroenten worden gebruikt. 

Een week later is het zover. De kerk, verborgen in een zijsteegje van de Oude Boteringestraat, is bijna onherkenbaar aangekleed. Al het eten staat op een lange tafel midden in de ruimte, met eromheen ronde tafels waaraan de gasten kunnen zitten. Op het menu: broccolisoep, pompoenstrudel, geroosterde bloemkool, tabouleh met tomaten en als toetje een appel-perencrumble.

Net een echt restaurant, met het verschil dat je hier drie gangen krijgt voor maar zeven euro. ‘Pak zoveel je wilt’, zegt Alisa tegen iedereen die binnenkomt. Er zijn veel studenten gekomen, maar ook een gezin met kleine kinderen. 


Alisa en Jule leerden elkaar kennen door hun vrijwilligerswerk voor Amnesty International. Ze raakten bevriend en ontdekten dat Alisa’s drijfveer het helpen van anderen is, terwijl Jule erg begaan is met het milieu. Ze besloten hun interesses te combineren en richtten de TODAY Organization op, bedoeld om mensen aan te moedigen om een duurzamer leven te leiden.

Ze begonnen met een reeks workshops, maar wilden meer doen. ‘Het probleem is dat er een gebrek aan kennis is in de gemeenschap. Mensen denken niet actief aan duurzaam gedrag’, legt Alisa uit. ‘Daarom willen we ze daar bewust van maken. En eten is een belangrijk onderdeel van iedere levensstijl.’

Zo kwamen ze op het idee voor een maaltijd van lokale, seizoensgebonden producten. ‘Het Farmers’ Dinner brengt mensen samen en combineert dat met duurzaamheid’, zegt Alisa. Ze verzamelden een groep vrijwilligers om zich heen om te helpen met koken en toen was het alleen nog zoeken naar een geschikte leverancier.

Die vonden ze op de Ommelander streekmarkt, die om de andere zaterdag op het Harmonieplein staat. Tussen alle lokale producenten sprong de kraam van de familie Bosma eruit: volgestouwd met seizoensgroenten, verbouwd in de provincie. Precies wat ze zochten.  

Alles van het land

Terug in Zuidwolde staat het voorraadschuurtje vol schappen met groenten die straks misschien wel op tafel belanden in de kerk. In het ene krat stevige winterpenen, in het andere een enorme krop sla. Op de tafel bij de deur stapels bonen in alle soorten en maten.

Het is hard werken, vertellen Harm en Willy. Ze nemen een korte pauze in de schaftkeet: tijd voor een kopje thee en een krakeling. ‘Je bent alle dagen bezig’, zegt Willy. ‘Onkruid groeit harder dan kool.’

Harm wijst naar buiten. ‘Zie je dat groene? Dat is allemaal onkruid!’ De rode boerenkool is bijna niet meer te zien tussen de wilde begroeiing. Maar het is het harde werken waard, vinden ze. ‘Ik eet alles van het land. Ik koop nooit eten, nooit. Het is lekkerder en het is gezonder’, zegt Willy. 

Ze zucht. Groenten moeten tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar zijn in de supermarkt en dat vindt ze maar niets. ‘Gemak dient de mens. Als iemand zin heeft in boontjes, koopt-ie boontjes. Maar ze weten niet waar die vandaan komen. Mensen moeten bewuster worden en gewoon kiezen voor seizoensgroenten. Er is zoveel.’ 

Ook lekker zonder vlees

In Alisa en Jule heeft ze in elk geval medestanders. ‘We zijn zo gewend om ons voedsel van over de hele wereld te krijgen’, legt Alisa uit. ‘Dus wilden we bewustzijn creëren: waar komt het eten op je bord eigenlijk vandaan? En dit diner biedt een andere kijk op veganistisch eten; het laat zien dat eten zonder vlees ook lekker kan zijn.’

De 21-jarige Saad, student Economics and Business Economics en groot vleesliefhebber, hebben ze met het diner overtuigd, zegt hij. ‘Dit eten doet me nadenken over mijn gezondheid. En omdat ik aan een tafel zit met allemaal vegetariërs, ben ik ook nieuwsgieriger geworden naar duurzaamheid.’ 

Het menu gaat met het seizoen mee en ziet er dus telkens anders uit. Wat er de volgende keer geserveerd wordt, op 21 november, blijft nog een verrassing. Maar of het nou prei, rode kool, winterpeen of boerenkool is: Harm en Willy hebben het allemaal.

Wil je zelf ook proeven van de groenten van Harm Bosma? Het Local Farmers’ Dinner wordt elke maand georganiseerd.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties