All Inclusive

Het lustrumfeest van de RUG heeft als thema ‘All Inclusive’. Gerrit Breeuwsma denkt dan niet aan diversiteit, maar aan hotels waar je onbeperkt mag eten en drinken ‘zonder onverwachte en onaangename verrassingen’.
Door Gerrit Breeuwsma

Sinds enige tijd is rector magnificus Elmer Sterken de eerste die ik zie als ik ’s ochtend mijn pc aanzet. Vanaf de startpagina van de RUG gooit hij me, geflankeerd door twee knappe dames (in de zin van ‘geleerd’, haast ik me te zeggen), en met wat ik interpreteer als een mengeling van vrolijkheid en verbazing, een handvol confetti en slingers toe.

Vanuit het oogpunt van duurzaamheid, dat de RUG zo hoog in het vaandel heeft, is dat eigenlijk helemaal niet zo verstandig, want weken later vind je nog overal snippertjes papier. Maar een man doet nu eenmaal gemakkelijk onverstandige dingen in gezelschap van aantrekkelijke (in de zin van ‘knappe’) vrouwen. Bovendien moet het de feestelijkheid benadrukken die hoort bij het aanstaande 81-ste lustrum van de universiteit, met als thema All Inclusive.

Ik weet niet wie dit soort thema’s bedenkt, maar ik kan er niet veel mee. Ze zijn vaak zo veelomvattend dat ze nietszeggend worden. Dat was zeker het geval bij het vorige lustrum toen het thema For Infinity was (man, man, dat duurde en dat duurde maar). Maar er zal wel zo’n bureautje achter zitten, dat al brainstormend de ene na de andere creatieve inval heeft, want we mogen toch hopen dat het college van bestuur daar niet zijn goeie tijd in steekt.

All Inclusive. Ik denk dan meteen aan de aanbieding van een reisbureau. Zo heeft TUI ruim duizend all-inclusive hotels op meer dan veertig bestemmingen wereldwijd, aldus de website: ‘Bij all-inclusive vakanties is naast de vlucht en de accommodatie ook het eten en drinken bij de reissom inbegrepen. Achteraf geen onverwachte ‘verrassingen’ van dure restaurants of drankrekeningen en het maakt ook niet uit hoe vaak de kinderen naar het aquapark gaan. Je hebt van tevoren een aardig beeld wat jouw vakantie ongeveer gaat kosten.’

Je moet er niet aan denken: onverwachte verrassingen tijdens je vakantie. Zelf weet ik ook het liefst waar ik aan toe ben en de ervaring leert dan dat je het beste thuis kunt blijven. Daar is trouwens ook alles all-inclusive, al kom ik voor de foto wel één knappe dame te kort.

Ik weet niet wie dit soort thema’s bedenkt, maar ik kan er niet veel mee. Ze zijn zo veelomvattend dat ze nietszeggend worden

Wat dat betreft was de 70.000 euro voor het afscheidsfeest van onze scheidende rector wel een beetje een onverwachte ‘verrassing’ en het is begrijpelijk dat er hier en daar wat gemor is over dit bedrag. In tijden van werkdruk is dat wel wat veel voor een feestje, aldus de studenten van DAG en ook de politiek, bij monde van Kamerlid Paul van Meenen (D66) is er duidelijk over: ‘Dit kan gewoon niet. Ik vind het echt gewoon bizar, dit soort mensen is het zicht op de werkelijkheid kwijt.’

RUG-woordvoerder Jorien Bakker ziet het probleem niet zo: ‘Voor 70.000 euro zetten we een heel tof en waardig afscheid voor de rector neer als onderdeel van onze lustrumweek. Een feest voor iedereen: vertegenwoordigers van alle universiteiten, 31.000 studenten, ruim 6000 medewerkers en Stadjers.’

De RUG schaart zich in de motivatie voor het thema achter de woorden van de Amerikaanse expert op het gebied van inclusie Verna Myers, die het als volgt verwoordde: ‘Diversity is being invited to the party, inclusion is being asked to dance’.

Kijk, nu begin ik een beeld te krijgen. Iedereen, studenten, medewerkers en Stadjers, wordt door de RUG aangemoedigd deel te nemen aan het lustrum (al het eten en drinken inbegrepen), mag daar onbeperkt innemen (geen ‘onaangename verrassingen’) en als we dan ook nog Gerard Joling het bal laten openen, kan het niet anders of het moet wel een goedkoop feest worden: Project X Sterken.

Dus bij deze: u bent van harte uitgenodigd.

5 REACTIES

  1. Mevrouw Avraamidou mist wel heel duidelijk een zintuig voor ironie. Nergens heb ik in het verhaal van Breeuwsma haat-taal kunnen ontdekken! En, voor de goede orde, ik verkeer niet in een sociale cirkel, ik weet niet eens, wat dat is. Maggs, wie dat ook moge zijn, ontspoort ook behoorlijk. Als het niet zo ernstig was, zou je moeten lachen om deze wel erg lange tenen! Breeuwsma heeft de universitaire omgeving niet onveiliger gemaakt, maar Avraamidou en Maggs doen hun best om de omgeving onaangenamer te maken, omdat ze politieke correctheid zo in hun vaandel voeren! Gelukkig, dat de RUG een columnist als Breeuwsma niet ontslaat, en ons rustig laat bekvechten. Dat is een uiting van een volwassen universiteit en hoort ook bij een geleefde , echte, democratie!

  2. This text is trying hard to balance between freedom of speech and hate speech, sexism, and harassment but it’s failing hard. If this has taken place in the United States, this professor would have been fired already. Of interest also is the fact that the author chose to write an opinion piece on inclusion with the use of a non-inclusive language – oh, the irony inside out.

  3. Perfecte reactie op de all inclusive bullshit, inclusief het feestje van opperrug Sterken.
    Nu mag Elmer weer afdalen naar de werkvloer en papers schrijven. Boeiend, dat je dat na zoveel jaren wetenschappelijke onthouding nog kunt. Zou dat iets over het vak economie zeggen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in