Kamervoorzitter Khadija Arib krijgt Aletta Jacobsprijs voor voorbeeldrol

Jury: Dit jaar geen betere winnaar denkbaar
Kamervoorzitter Khadija Arib krijgt Aletta Jacobsprijs
Khadija Arib krijgt de prijs vanwege haar ‘niet-aflatende strijd voor de positie van vooral Marokkaanse vrouwen in Nederland en haar inspirerende voorbeeldrol als eerste vrouwelijke Kamervoorzitter met een migratieachtergrond’, meldt de RUG. De prijs wordt op 6 maart 2020 uitgereikt door rector magnificus Cisca Wijmenga.
De bekendmaking op zaterdag 28 september 2019 is niet toevallig. Het is dan precies honderd jaar geleden dat vrouwen actief kiesrecht kregen, mede dankzij de strijd van voorvechter Aletta Jacobs.
Honderd jaar kiesrecht
‘Juist in het jaar waarin we honderd jaar kiesrecht vieren, willen we met de toekenning van de prijs aan Khadija Arib benadrukken hoe belangrijk democratische waarden zoals vrijheid van meningsuiting en gelijke behandeling voor mannen en vrouwen nog steeds zijn’, zegt juryvoorzitter Janka Stoker.
De jury roemt Arib omdat ze uit eigen ervaring weet dat die waarden niet vanzelfsprekend zijn. ‘Het was allesbehalve vanzelfsprekend dat juist een vrouw met haar achtergrond Kamervoorzitter zou worden. Er is juist dit jaar geen betere winnares van de Aletta Jacobsprijs denkbaar.”
Wasserij en vakantiewerk
Khadija Arib (1960) werd geboren in Marokko en kwam op 15-jarige leeftijd naar Nederland. Haar ouders werkten in een wasserij in Schiedam. Na de middelbare school ging ze aan de slag als hulpverleenster, gezinsbegeleider voor buitenlandse werknemers, coördinator en beleidsmedewerker van werkgelegenheidsprojecten en minderhedenbeleid in Amsterdam en als docent aan de Hogeschool van Amsterdam.
Sinds 1998 is Arib lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA. In 2016 werd ze gekozen als voorzitter.
Verdienstelijk
De RUG reikt om de Aletta Jacobsprijs om de twee jaar uit aan een vrouw met een academische opleiding, die zich nationaal of internationaal verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de emancipatie.
De prijs werd in 1990 ingesteld door Erik Bleumink, voormalig voorzitter van het college van bestuur. Er is een geldbedrag van 5000 euro aan verbonden, vrij te besteden door de laureaat. Eerder werd de prijs uitgereikt aan onder anderen Neelie Kroes, Hedy d’Ancona, Petra Stienen en Lilianne Ploumen.