Kamervoorzitter Khadija Arib krijgt Aletta Jacobsprijs voor voorbeeldrol

Jury: Dit jaar geen betere winnaar denkbaar

Kamervoorzitter Khadija Arib krijgt Aletta Jacobsprijs

De Aletta Jacobsprijs 2020 is toegekend aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Dat maakte de RUG zaterdag bekend, precies op de dag dat vrouwen in Nederland honderd jaar geleden kiesrecht kregen.
Door Rob Siebelink
28 september om 8:12 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:17 uur.
september 28 at 8:12 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:17 PM.

Khadija Arib krijgt de prijs vanwege haar ‘niet-aflatende strijd voor de positie van vooral Marokkaanse vrouwen in Nederland en haar inspirerende voorbeeldrol als eerste vrouwelijke Kamervoorzitter met een migratieachtergrond’, meldt de RUG. De prijs wordt op 6 maart 2020 uitgereikt door rector magnificus Cisca Wijmenga.

De bekendmaking op zaterdag 28 september 2019 is niet toevallig. Het is dan precies honderd jaar geleden dat vrouwen actief kiesrecht kregen, mede dankzij de strijd van voorvechter Aletta Jacobs.

Honderd jaar kiesrecht

‘Juist in het jaar waarin we honderd jaar kiesrecht vieren, willen we met de toekenning van de prijs aan Khadija Arib benadrukken hoe belangrijk democratische waarden zoals vrijheid van meningsuiting en gelijke behandeling voor mannen en vrouwen nog steeds zijn’, zegt juryvoorzitter Janka Stoker.

De jury roemt Arib omdat ze uit eigen ervaring weet dat die waarden niet vanzelfsprekend zijn. ‘Het was allesbehalve vanzelfsprekend dat juist een vrouw met haar achtergrond Kamervoorzitter zou worden. Er is juist dit jaar geen betere winnares van de Aletta Jacobsprijs denkbaar.”

Wasserij en vakantiewerk

Khadija Arib (1960) werd geboren in Marokko en kwam op 15-jarige leeftijd naar Nederland. Haar ouders werkten in een wasserij in Schiedam. Na de middelbare school ging ze aan de slag als hulpverleenster, gezinsbegeleider voor buitenlandse werknemers, coördinator en beleidsmedewerker van werkgelegenheidsprojecten en minderhedenbeleid in Amsterdam en als docent aan de Hogeschool van Amsterdam.

Sinds 1998 is Arib lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA. In 2016 werd ze gekozen als voorzitter.

Verdienstelijk

De RUG reikt om de Aletta Jacobsprijs om de twee jaar uit aan een vrouw met een academische opleiding, die zich nationaal of internationaal verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de emancipatie.

De prijs werd in 1990 ingesteld door Erik Bleumink, voormalig voorzitter van het college van bestuur. Er is een geldbedrag van 5000 euro aan verbonden, vrij te besteden door de laureaat. Eerder werd de prijs uitgereikt aan onder anderen Neelie Kroes, Hedy d’Ancona, Petra Stienen en Lilianne Ploumen.

28 september om 8:12 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:17 uur.
september 28 at 8:12 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:17 PM.

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties